Door ABN beheerd vermogen stijgt met 27 pct

Het gunstige beleggingsklimaat en nieuwe klanten hebben het door ABN Amro beheerd vermogen vorig jaar laten stijgen tot 197 miljard gulden. In vergelijking met een jaar eerder betekent dat een groei van 27 procent. In de tweede helft van 1998 is het groeitempo iets afgenomen, want medio vorig jaar meldde de bank al een beheerd vermogen van 182 miljard.

Dit heeft de bank vanochtend bekendgemaakt. Opvallend genoeg hebben ook de financiële brandhaarden in de wereld een bijdrage geleverd aan de groei van het beheerd vermogen. Klanten in landen als Brazilië en Indonesië kiezen in tijden van crisis geregeld voor een buitenlandse bank, vanwege de mogelijk hogere betrouwbaarheid.

De acquisitie van de Braziliaanse Banco Real zorgde voor een toename van 6 miljard gulden aan beheerd vermogen. Voor 22 procent is de groei echter te danken aan autonome groei (koerswinsten en meer inleg).

Ook de introductie van de Europese eenheidsmarkt heeft een positieve invloed op de cijfers. Het belegd vermogen binnen de pan-Europese beleggingsfondsen is dit jaar met 3,4 miljard toegenomen.

De bank verwacht verder te kunnen profiteren van een toekomstige Europese markt voor pensioenen. De vermogensbeheerders van ABN Amro, het zogeheten Asset Management, hebben in de meeste deelnemende landen aan de Economische en Monetaire Unie (EMU) een vestiging. De pan-Europese beleggingsfondsen zagen hun vermogen bijna verdubbelen tot 7 miljard gulden.

ABN Amro beheert ook het vermogen van enkele pensioenfondsen. Dit zogeheten discretionair beheer bedroeg eind vorig jaar 43 miljard gulden, hetgeen een stijging van 34 procent betekent.

De particuliere vermogens in beheer (ten behoeve van gefortuneerde klanten) lieten een stijging van 16 procent tot een totaal bijna 10 miljard gulden.

De op Azië gerichte beleggingsfondsen hebben de daling van het ingelegd vermogen nog niet kunnen stoppen. In het afgelopen jaar daalde het vermogen met 200 miljoen gulden tot 1,5 miljard. In 1997 hadden de Azië-fondsen het vermogen al met een kwart zien teruglopen.