Centrale bankiers saai en op leeftijd

De weg naar de top is voor bankiers niet gemakkelijk. Saaiheid, een hoge leeftijd en weinig politieke ervaring zijn eigenschappen die vereist zijn om het ver te schoppen: dat wil zeggen als iemand een baan als centraal bankier ambieert.

Dit blijkt uit de `who's who'-gids van de centralebanken-wereld, die gisteren is gepubliceerd. De toppers voldoen bijna helemaal aan het genoemde profiel. De Europeaan Wim Duisenberg, de Amerikaan Alan Greenspan en de Japanner Masaru Hayami zijn gemiddeld zeventig jaar.

Hobby's kunnen ze niet noemen. Daar hebben de topbankiers het gewoon te druk voor. Van de 122 ondervraagden kon nog geen 10 procent een activiteit opnoemen die hen bezighoudt behalve bankieren. Zij zeggen te veel te worden opgeslokt door hun werkzaamheden en aan hobby's niet toe te komen.

Politieke ervaring hebben Hayami en Greenspan niet, in tegenstelling tot Duisenberg. Hij was in de jaren zeventig als sociaal-democraat minister van Financiën in het kabinet-Den Uyl. Dat politieke avontuur is daarna door een lange bankierscarrière alweer bijna vergeten.

Grote uitzondering in de wereld van centrale bankiers is de man die op de Salomonseilanden het monetaire beleid uitstippelt: Rick Houenipwela.

Hij is slechts veertig jaar oud en ook de man die de lijnen uitzet bij het nationale voetbalelftal van de eilandengroep in de Stille Oceaan. (Reuters)