Celstraffen na dubbele doodslag in Spijkenisse

De rechtbank in Rotterdam heeft gisteren vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twaalf tot twintig jaar wegens doodslag.

Volgens de rechtbank zijn de vier verantwoordelijk voor de dood van de 26-jarige fysiotherapeute Viola Schilte en haar 32-jarige man, die in december 1997 in de woning van de moeder van één van de verdachten in Spijkenisse om het leven werden gebracht. Ook hebben de mannen volgens de rechtbank gericht op de politie geschoten. Tegen de vier verdachten waren twee weken geleden celstraffen van veertien tot twintig jaar geëist.

Het viertal vormde volgens officier van justitie mr. H. Harmeijer een buitengewoon gewelddadige criminele groep. De mannen waren volgens hem verantwoordelijk voor minimaal tachtig autodiefstallen en vele inbraken in bedrijfspanden. Ook werden drugshandelaren onder bedreiging van vuurwapens beroofd.

Twee keer namen de mannen met een volautomatisch vuurwapen politieagenten onder vuur. De eerste keer was op de A1 een politiewagen uit Deventer het doelwit. De agenten bleven ongedeerd. In december 1997 ontsnapte een bestuurder van een politieauto in Spijkenisse op het nippertje aan de dood. Twee kogels doorboorden de voorruit en één belandde in de hoofdsteun.

Aanleiding voor de doodslag op Schilte en Van Hunnik in december 1997 was een ruzie tussen Van Hunnik en de moeder van één van de verdachten over een hennepkwekerij die Van Hunnik op zijn zolder had ingericht. Vervolgens werd Van Hunnik door de vier zwaar mishandeld.

Omdat niet precies is vast te stellen wat zich heeft afgespeeld, had de vertegenwoordiger van het openbaar ministerie de vier verdachten allen medepleging van moord en doodslag ten laste gelegd. De rechtbank achtte het medeplegen van doodslag voor alle vier verdachten bewezen.