`Brussel' tegen belastingvrije verkopen

De Europese Commissie zal waarschijnlijk niet buigen voor druk van lidstaten om de afgesproken datum voor stopzetting van belastingvrije verkoop van artikelen op luchthavens en veerboten bij verkeer binnen de EU uit te stellen. Dat zei een woordvoerder van de commissie gisteren. In 1991 besloot de Europese Ministerraad om per 1 juli van dit jaar een eind te maken aan de belastingvrijdom. Maar op verzoek van de Europese top van december vorig jaar in Wenen is nader onderzoek verricht naar de gevolgen voor de werkgelegenheid.

Vooral Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Ierland hadden daarop aangedrongen met het argument dat honderdduizenden banen door het verbod op de tocht komen te staan. Maar de studie wijst uit dat een kort uitstel de werkgelegenheid niet in stand houdt en de situatie alleen maar verergert. Ook concludeert de studie dat de betrokken bedrijven ruim de tijd hebben gekregen om zich aan te passen aan het verbod. (Reuters)