Bibliotheek in Parijs dicht na agressie lezers

Frankrijks Très Grande Bibliothèque was vandaag dicht. Het personeel staakt opnieuw. Lezers die boos waren over de wachttijden hebben personeelsleden aangevallen. Een zwangere gastvrouw verloor daardoor haar ongeboren kind, zeggen de vakbonden.

Sinds de geleidelijke openstelling vorig najaar van het laatste grote culturele project van wijlen president François Mitterrand zijn er storingen en stakingen in het gebouw aan de Seine in het oosten van Parijs. De computersystemen zijn nog steeds niet in staat aangevraagde boeken binnen de beloofde twintig minuten op de uitleenbalie te krijgen. In november begon het personeel een staking van drie weken. Die heeft een vrije maandag opgeleverd, bedoeld om de afdelingen weer op orde te brengen. Het ideaal van een bibliotheek die zeven dagen van de week de hele dag en ook de avond open is, wordt daardoor voorlopig niet gehaald.

Ook is de ontvangst van het publiek in de leeszalen nog steeds ingewikkeld en verloopt de doorstroming moeizaam, zegt het personeel. De agressie van de laatste tijd deed de emmer weer overlopen. De directie heeft volgens de bonden nagelaten doeltreffende maatregelen te nemen.

Het immense gebouw van de bibliotheek bestaat uit vier glazen torens en een centraal middengedeelte. Van het begin af aan is het gebouw van architect Perrault gekritiseerd vanwege de lange aanvoerroutes van de tien miljoen boeken. Het personeel klaagt bovendien over de talloze werkruimtes zonder ramen. In de kelders, waar een aanzienlijk deel van de opslag en verwerking plaatsvindt, zijn hardnekkige vochtproblemen. Die bedreigen de boeken en zijn onaangenaam voor het personeel.

    • Marc Chavannes