Barings legt accent op Europa en VS

ING ziet af van drastische stappen om de investment-dochter ING Barings weer winstgevend te maken. Wel staakt het financiële concern het handelen (valuta, aandelen) voor eigen rekening. Dit heeft ING vanmiddag bekendgemaakt.

De bank zegt vast te houden aan verdere expansie van de zakenbank en ook van verdere ontslagen is geen sprake. Geruchten in de financiële markt gingen uit van enkele honderden extra ontslagen – boven de 1200 die vorig jaar werden aangekondigd – en het grotendeels terugtrekken uit Azië.

In de bekendmaking stelt ING dat de nadruk bij Barings op de ontwikkelde financiële markten komt te liggen, maar de dienstverlening in de opkomende markten blijft gehandhaafd. Volgens verantwoordelijk bestuurslid M. Tilmant zal de nieuwe koers ,,direct bijdragen tot een toename van de baten en een verhoging van de winstgevendheid''.

Een woordvoerder van ING benadrukt dat van een volledig terugtrekken uit de opkomende markten (Azië, Latijns Amerika) geen sprake is. ,,In oktober hebben we onze activiteiten in de emerging markets al met 25 procent verminderd'', aldus de woordvoerder. ,,Daar blijft het bij.'' Bij die saneringsronde gingen 1200 banen bij ING Barings verloren.

ING kocht het Britse Barings in 1995 voor een dollar, nadat de bank failliet was gegaan door miljardenverliezen op transacties van de handelaar Nick Leeson. Volgens analisten heeft Barings sinds de overname slechts één jaar bijgedragen aan de winstgevendheid.

Eind 1998 moest ING de winstprognose neerwaarts bijstellen, nadat onder meer Barings voor een verlies van meer dan 1 miljard gulden had gezorgd. Voor het eerst in de geschiedenis van het concern kwamen hierdoor de bankresultaten (in het derde kwartaal) voor 330 miljoen gulden in het rood.

De ING Groep wil zich beperken tot een aantal bedrijfstakken, waaronder telecom. ,,We richten ons op de middelgrote ondernemingen, niet op de allergrootste. We hebben vastgesteld dat bij die bedrijven een grote marktvraag is naar onze diensten.''

Of de handel voor eigen rekening het concern veel omzet scheelt, valt volgens de zegsman moeilijk te zeggen. Maar tot ontslagen leidt het niet. ,,Die mensen gaan iets anders doen. Natuurlijk scheelt het omzet, maar misschien ook wel verliezen.''

Om de gewijzigde strategie kracht bij te zetten krijgt ING Barings een nieuwe structuur. ING Barings krijgt vier nieuwe divisies, te weten bedrijfsfinanciering, aandelenmarkten, vastrentende markten en (overige) algemeen bancaire diensten.