ASML verwerft twee grote orders

ASM Lithography, toeleverancier van de chipindustrie, heeft grote orders ontvangen van het Zuid-Koreaanse conglomeraat Samsung en het Amerikaanse Motorola (onder meer chips en zaktelefoons). Dat heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt. Beleggers reageerden vanmorgen gematigd enthousiast op het nieuws. Het aandeel ASM Lithography (ASML) steeg 7 procent naar ruim 42 euro. ,,Wij hebben signalen dat de markt voor geheugenchips zich goed ontwikkelt en zien dat terug in orders van onze klanten'', aldus financieel woordvoerder J. Hoefnagels van ASML vanmorgen.

De orders van Motorola (minder dan 10 machines) en Samsung (meer dan 20 machines) hebben een omvang van respectievelijk naar schatting 100 miljoen en 200 miljoen gulden. ,,De order van Samsung behoort tot de grootste die ASML ooit heeft ontvangen'', aldus Hoefnagels.

ASML, voor iets minder dan een kwart in handen van Philips, maakt zogenoemde scanners en steppers, apparaten die via een lens een gedetailleerd lichtpatroon projecteren op een zogenoemde wafer, een plak sillicium waaruit vele chips worden gesneden. De orderportefeuille van 51 machines die ASML eind vorig jaar had is dankzij de twee nieuwe opdrachten met meer dan 50 procent gegroeid. ASML moet jaarlijks tenminste 130 machines verkopen om winst te maken.

ASML is in het afgelopen halfjaar in de verliezen gedoken. Over heel 1998 realiseerde het bedrijf een winst van bijna 137 miljoen gulden op een omzet van 1,7 miljard. ASML, waar voormalig Philipsbestuurder D. Dunn eind dit jaar zal aantreden als bestuursvoorzitter, heeft de verwachting uitgesproken dat de winst in 1999 zal achterblijven bij het afgelopen jaar. Het aantal verkochte machines daalde in 1998 tot 162 stuks (211 in 1997), een daling die volgens ASML ten dele door hogere prijzen werd gecompenseerd.

Het aantal afnemers van machines zoals ASML die produceert daalt, omdat bedrijven samengaan om de crisis op de chipmarkt het hoofd te bieden. Volgens Hoefnagels hoeft deze consolidatie geen nadelige gevolgen te hebben. In Zuid-Korea heeft ASML drie grote klanten. ,,Daarvan blijft Samsung zelfstandig'', zegt Hoefnagels.,,LG Semicon ligt nog dwars bij een beoogde overname door Hyundai, maar als die overeenkomst doorgaat heeft dat voor ons gunstige gevolgen, Hyundai is een goede klant van ons. Texas Intruments heeft eerder al zijn divisie voor geheugenchips verkocht aan Micron en ook dat bedrijf is een trouwe afnemer van ons.''