`Vrouw in jeans kan nooit zijn verkracht'

Een vrouw die een spijkerbroek draagt kan nooit worden verkracht. Tot deze opzienbarende uitspraak is het Italiaanse Hof van Cassatie gekomen, met als argument dat het een algemeen ervaringsfeit is dat een spijkerbroek niet kan worden uitgetrokken zonder medewerking van wie hem draagt. Hiermee maakte het Hof gisteren de veroordeling van een rij-instructeur uit het Zuid-Italiaanse Potenza wegens verkrachting van een 18-jarige leerling ongedaan. Volgens het Hof kan geen spijkerbroek worden uitgetrokken bij iemand die zich uit alle macht verzet en is het ondenkbaar dat een vrouw een zwaar vergrijp als verkrachting ondergaat uit angst voor ,,hypothetische'' andere fysieke gevaren.

In de reacties wisselen woede en verbijstering elkaar af. ,,Dit vonnis zet ons twintig jaar terug,'' zei Alessandra Mussolini van de rechtse Nationale Alliantie, de voormalige neofascisten. La Repubblica schrijft dat verkrachte vrouwen die een spijkerbroek droegen, zich nu nog meer zullen bedenken voordat ze naar de politie stappen.

,,Het recht is volledig in handen van mannen, van wie velen redeneren op een manier die helemaal los staat van de realiteit,'' zei de 61-jarige rechter Simonetta Sotgiu, die zelf werkt op de afdeling civiele zaken van het Hof van Cassatie. ,,Vaak zijn ze bejaard. Met oude ideeën. Iedere dag moet ik daartegen vechten. Maar hier zijn 410 mannelijke rechters en slechts tien vrouwelijke.''

,,Het is een ongelijke strijd, vooral waar het de verhoudingen tussen de seksen aangaat,'' zei ze. ,,Het enorme aantal vonnissen ten nadele van vrouwen (het familierecht kent er tientallen) doet me denken dat daarachter een vorm van mannelijke solidariteit zit die maar moeilijk afsterft.''

Na een discussie die negentien jaar heeft geduurd nam het parlement in februari 1996 een wet aan tegen seksueel misbruik, ter vervanging van de verouderde wettelijke regels uit de jaren dertig.