VERZAMELEN

Beginnende verzamelaars van postzegels doen er verstandig aan de volgende drie tips in overweging te nemen.

Neem de tijd

Goede verzamelaars verstaan de kunst van het verlangen, dat immers zo dikwijls méér voldoening schenkt dan de vervulling. Wat maakt het uit of je een paar jaar achter een zegel aanzit? Als de tocht maar mooi is! Dit kan betekenen dat je soms bewust afziet van een aankoop of ruil, omdat die wat al te gemakkelijk is of voor de hand licht.

Hou het overzichtelijk

Kies een concreet verzameldoel dat goed aansluit bij je eigen belangstelling: een exotisch oord, een sport. En zorg tegelijkertijd voor een flexibel verzameldoel, dat je, zodra het bereikt is, snel kunt verplaatsen, uitbreiden of verfijnen. Wie er een rommeltje van maakt, beleeft nooit de verrukkelijke sensatie van een complete deelcollectie.

Zelfbeperking

Steek er niet veel geld in. Laat dat aan anderen over! Mobiliseer op uitgekiende momenten – verjaardag, Sinterklaas – familie en vrienden naar de winkel. Zo groeit je verzameling uit tot een gratis spiegel van je relationele netwerk waarin je alleen zelf de meerwaarde kunt zien.