THEATER

Hamlet

In de regie van Johan Doesburg bij Het Nationale Toneel. Intelligente, strak geregisseerde voorstelling over het conflict tussen denkkracht en vertwijfelde angst voor waanbeelden. Sterke rollen van Gijs Scholten van Aschat als Hamlet, Will van Kralingen als Gertrude, Rik van Uffelen als Claudius en vele anderen. 13 febr Schiedam, Theater aan de Schie; 16-20 febr Amsterdam Stadsschouwburg.

De Vergissing

Carrousel speelt een stuk van Natalia Ginzburg. Fraaie, licht gespeelde zedenkomedie over hedendaags liefdesleed. Vijf fraaie rollen, trefzekere speelstijl en dialoogkunst. Regie: Marlies Heuer. 12, 13 febr Leiden Laktheater.

Blood Brothers

Sobere versie van de Engelse musical-tragedie over het klassenverschil, des te sterker door de omfloerste vertolking van Joke Bruijs als de moeder (afwisselend met Angela Groothuizen) en Danny de Munk en Frank Rigter als de bloedbroeders. 11 t/m 14 febr Gouda Schouwburg.

Scheve Bomen

Vincent Bijlo schept scherpzinnig vermaak over het huiselijk bestaan van een blinde cabaretier. 11 t/m 20 febr Amsterdam Bellevue.

Hype

Voortdurend verrassend parodieëncabaret door de Vliegende Panters, die elk genre lijken te beheersen en al die genres kunnen laten ontsporen. 11, 17 febr Eindhoven Stadsschouwburg, 12 febr Bergeijk De Kattendans, 18 febr Oss De Lievekamp.

De Hel

Magisch-realistische solo van Helmert Woudenberg over de dood van zijn vader als SS-soldaat aan het Oostfront. 11 febr Winterswijk Cultureel Centrum, 12 febr Apeldoorn Orpheus.

Kerstmis In April

Maarten van Roozendaal zingt de blues zoals die zelden wordt gezongen: bizar, weemoedig en voortdurend onvoorspelbaar. 12 febr Leeuwarden De Harmonie, 13 febr Alkmaar De Vest.

Sladek

van Ödon von Horváth door Het Nationale Toneel. De jonge acteur Aus Greidanus jr. speelt een intrigerende rol over het dilemma tussen dienstbaarheid en zelfstandigheid. Knap politiek toneel, geregisseerd door Antoine Uitdehaag. 12 febr Schouwburg, Arnhem; 14 febr Kruithuis, Groningen; 16-20 febr Theater aan het Spui, Den Haag.

Sharps, Flats and Accidentals

Komische jongleerkunst door The Flying Karamazov Brothers uit Amerika, die hun knotsen niet alleen opwerpen en weer vangen, maar er onderwijl ook muziek mee maken. 13 febr Rijswijk Schouwburg, 14 febr Amersfoort De Flint, 15 febr Rotterdam Luxor, 16 febr IJmuiden Schouwburg, 17 febr Zaandam Zaantheater, 18 febr Amstelveen Cultureel Centrum.

En verder

Phaedra Compacte, sterk vertelde voorstelling door Het Vervolg over de allesverterende passie van titelheldin Phaedra (Marie-Christine de Both) als de rijpe vrouw voor de jonge, ongeschonden Hippolytus. 12 febr Theater aan het Vrijthof; Dunk Droogkomische grappen en onverwachte wendingen door de kluchtige cabaretier Reinder van der Naalt. 12 febr Den Helder De Kampanje; Dagboek Van Een Gek Henk van Ulsen brengt een prachtige hommage aan de armzalige ambtenaar uit de titel, die leeft tussen waanzin en fatsoen. Jan Ritsema verzorgt de regie. 12 febr Baarn De Speeldoos, 17 febr Hilversum Schouwburg Gooiland.