Spanje

El Greco

Het Thyssen-Bornemisza museum in Madrid heeft naast zijn vaste collectie de komende maanden een unieke overzichttentoonstelling van het werk van El Greco in huis. In de grootste expositie ooit aan de schilder gewijd (70 doeken) wordt een beeld geschetst van zijn artistieke ontwikkeling. Niet alleen de bekende werken uit de periode in Toledo, maar ook jeugdwerk uit Kreta en een groot aantal doeken uit zijn Italiaanse periode zijn bijeengebracht. El Greco, Identidad y Transformación. Te zien tot 16 mei in het Museo Thyssen-Bornemisza, Paseo del Prado 8 Madrid. Inl 00-914203944. Open van 10-19u. Maandag gesloten.

Madurodam in Catalonië

Aardig uitstapje vanuit Barcelona is het Cataluña en miniatura bij Torrelles de Llobregat. Op twinitg minuten landinwaarts van de Catalaanse hoofdstad werd in navolging van het Haags-Scheveningse minidorp een Catalaanse uitvoering van Madurodam herschapen. Op 35.000 vierkante meter is de 32.000 vierkante kilometer van de regio samengebracht in de vorm van de meest in het oog springende gebouwen: kloosters, dorpjes, aquaducten, treinstations en het voetbalstadion Camp Nou. Te bereiken vanaf Barcelona met buslijn 62 van de maatschappij Soler Saulet, met de auto via de A2 en N340 naar Torrelles de Llobregat. Geopend van 10-18u. Inl 00-936890960.

Arco

De achttiende editie van de Madrileense kunstbeurs Arco heeft dit maal Frankrijk uitgenodigd als themaland. Meer dan tweehonderd galeries presenteren hun kunstenaars op een van Europa's grootste beurzen in de vorm van schilderijen, beeldhouwwerken, foto's en installaties. Dit jaar met ondermeer ook afzonderlijke aandacht voor Oost-Europese kunst, een sectie uit de Scandinavische landen, elektronische kunst en een uitgebreide vertegenwoordiging uit Latijns-Amerika. T/m dinsdag van 12-21u in de beursgebouwen van het Ifema, Campo de las Naciones, vanuit het centrum te bereiken via taxi het gelijknamige metrostation. Inl 00-917225017.

En verder

Voor typografen en andere lettergekken: Los rastros del alfabeto, gezichten van het alfabet, tot eind febr in Fundació La Caixa, Calle Sèquia 5, Girona, maart-april in Fundació La Caixa, Calle Colom in Tarragona; Tweehonderdste verjaardag van de serie prenten Los Caprichos, Goya's interpretatie van Spanjes grilligheden: De slaap van de rede produceert monsters, complete verzameling te zien in La Real Academia de Bellas Artes, Calle Alacala 13, Madrid.