Shell ziet winst in 1998 fors dalen

De Koninklijke Shell Groep heeft vorig jaar haar nettowinst als gevolg van de aanhoudend lage olieprijzen en reorganisatiekosten met 95 procent zien dalen tot 350 miljoen dollar (703 miljoen gulden). Exclusief alle bijzondere lasten daalde de winst met 36 procent, van 15,6 miljard gulden naar 10,3 miljard gulden.

Over het vierde kwartaal nam Shell in één keer alle tegenvallers in de cijfers op, waardoor een verlies ontstond van 7,6 miljard gulden. Exclusief bijzondere lasten daalde de winst in dat kwartaal met 55 procent, van 3,4 miljard gulden naar 1,5 miljard.

Topman M. van den Bergh van Koninklijke Olie waagde zich vanochtend niet aan een voorpelling voor het lopende jaar. Hij gaf wel de indruk dat de grootste zorgen voor de Nederlands-Britse oliemaatschappij nu achter de rug zijn.

,,We zijn vastbesloten onze toppositie weer te heroveren'', beloofde hij de aandeelhouders. Shell houdt nog wel rekening met een periode waarin de olieprijs rond de tien dollar per vat schommelt. Maar in Azië dienen de eerste tekenen van herstel zich al aan, meent de directie: ,,Het benzineverbruik door consumenten is gestegen.''

Zoals in december al was aangekondigd, is Shell dit jaar voorzichtiger met investeren. Vorig jaar werd nog evenveel geïnvesteerd in nieuwe projecten als in 1997, maar dit jaar daalt het bedrag met 1,7 miljard dollar, tot maximaal 11 miljard dollar. ,,Dat bedrag houden we achter de hand'', zei president-directeur Van den Bergh.

Hij herhaalde dat megafusies, zoals Exxon-Mobil en BP-Amoco, voor Shell zeer onwaarschijnlijk zijn: ,,Wij zijn heel tevreden over onze omvang.'' Wel blijft Shell zijn kosten sterk terugdringen om ook bij een lage olieprijs het dividend overeind te houden en het rendement weer te herstellen.

SHELL: pagina 19