Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de toenemende invloed van Nederlandse sekten en de verhoren in de enquête naar de Bijlmerramp. Ned.2, 17.35-18.43u.

B&W. Gesprek met Abraham Moszkowicz over de rechtszaak in maart tegen Desi Bouterse en een reactie van hem op de onthullingen van NRC-redacteur Marcel Heanen in het vandaag gepubliceerde boek Baas Bouterse. Ook oud-president van de Surinaamse Rekenkamer H. Prade is aanwezig. Ned.3, 19.24-19.53u.

Netwerk. Onder meer het laatste nieuws uit de enquête over de Bijlmerramp. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. In ieder geval aandacht voor de verhoren van de parlementaire enquête-commissie over de Bijlmerramp. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Zembla: De Groninger moorden. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.50-21.29u.

Het andere gezicht. Themaprogramma over gewenste intimiteiten. Het instituut Werkenrode waar jongeren met lichamelijke handicaps worden verzorgd, zet gewenste intimiteit hoog op de agenda. De verzakelijking moet een halt worden toegeroepen. Ned.1. 21.06-21.37u.

Werelden: Voor de leeuwen. Noorse documentaire uit 1998 over het gevecht van drie twintigers tegen kanker. Achttien maanden lang zijn zij op hun gang langs artsen, nieuwe onderzoeken en prognoses, goed en slecht nieuws gevolgd. De drie vertellen over pijn, wanhoop, eenzaamheid, maar ook over volwassenheid, levensvreugde en innerlijke rust. Ned.1, 21.37-22.28u.

Panorama: Mensen kopiëren. In de nabije toekomst zal de wetenschap in staat zijn mensen te klonen. Een reportage over de (on)ethische kanten van het klonen van mens en dier. Belg.1, 21.50-22.20u.

Horizon. Over de discussie rondom de olifantenpopulatie in Afrika in verband met de verkoop van ivoor. Afl.: Elephants or ivory. BBC2, 22.30-23.20u.

AMUSEMENT

TV show. Gesprek met de 79-jarige Heinz Polzer (drs. P) over zijn vaak absurde humor en wrede teksten. Verder de Ajacieden Dean Gorre, Benni Mccarthy en Mario Melchiot die hun zangdebuut maken. En twee Japanse sumo-worstelaars die een demonstratie geven. Ned.2, 21.13-22.14u.

KUNST

Stardust. Aandacht voor het egodocument Aprile van de Italiaanse regisseur Nanni Moretti (1953) en een gesprek met regisseur Todd Haynes over zijn film Velvet Goldmine, over glamrock uit de jaren zeventig. Ook een interview met Leo Hourvitz over geavanceerde digitale technieken in films. Ned.3, 1953-20.21u.

Hans van Manen. Portret van de 66-jarige choreograaf Hans van Manen die gezien wordt als opvolger van de legendarische George Balanchine. Zijn over de honderd werken worden door klassieke en moderne dansgezelschappen over de wereld gedanst. De filmt toont de ontstaansgeschiedenis van zijn vorig jaar uitgevoerde balletten Couple en Zero hour. Ook meningen van vrienden en collega's. Duitsl.1, 23.00-23.45u.

FILM

The End (Burt Reynolds, 1978, VS). Tweede speelfilm die acteur Reynolds eigenhandig (en onevenwichtig) regisseerde werd in Amerika veelal smakeloos gevonden. Een zwarte komedie over een man (Reynolds zelf) die nog korte tijd te leven heeft en vergeefs moed probeert te verzamelen om er een eind aan te maken. Ook met Dom DeLuise en Sally Field. RTL5, 20.30-22.15u., met reclame.

Aliens (James Cameron, 1986, VS). Oorspronkelijkheid en subtiele stijl van Alien (Ridley Scott, 1979) werden in vervolgfilm vervangen door harde actie. Desondanks geslaagd als sciencefiction-griezelfilm vanwege perfect uitgevoerde shockeffecten en Sigourney Weavers geprolongeerde rol van onconventionele superheldin. Planeet blijkt overspoeld door familieleden van het haar bekende buitenaardse monster. Fox, 22.25-0.45u.

Staggered (Martin Clunes, 1993, Engeland). Televisie-komiek Martin Clunes regisseert zichzelf in low-budget-road-movie-klucht in de stijl van de sitcom. Aanstaande bruidegom belandt, door toedoen van zijn vermeende beste vriend, poedelnaakt op het strand van een Schots eiland. Hij heeft drie dagen om Londen te bereiken. Ned.1, 23.02-0.33u.

Bringing up Baby (Howard Hawks, 1938, VS). Typische screwball comedy en een van de beste in het genre. Wereldvreemde zoöloog Cary Grant wordt bij het reconstrueren van een dinosaurusskelet dwarsgezeten door opdringerige, zeer zelfstandige dame (Katharine Hepburn) en haar schootluipaard, dat alleen gehoorzaamt wanneer men `I Can't Give You Anything But Love' voor hem zingt. Duitsl.2, 0.30-2.10u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Mata Hari (George Fitzmaurice, 1932, VS). Vakkundig melodrama laat onweerstaanbare Greta Garbo zien als de spionne uit de titel. Ook met Ramon Novarro, Lionel Barrymore. Duitsl.1, 0.50-2.15u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Welcome to Blood City (Peter Sasdy, 1977, Engeland/Canada). Tweederangs science-fiction-western over computergestuurd stadje waarin men onkwetsbaarder wordt naarmate men meer stadgenoten neerschiet. Met Jack Palance. BBC1, 1.05-2.40u.

The Trail of the Pink Panther (Blake Edwards, 1982, Eng.). Met schaar en lijm maakte Edwards na de dood van Peter Sellers nog een avontuur van inspecteur Clouseau, opgebouwd uit montageresten van eerdere films. Halverwege ontaardt het procédé in een speurtocht naar de verdwenen Clouseau, als een necrologie die ontkent een necrologie te zijn. Morgen, Duitsl.1, 10.25-12.00u., nagesynchroniseerd.

Immer die Radfahrer (Hans Deppe, 1958, West-Duitsland/Oostenrijk). Muzikaal blijspel waarin drie gearriveerde mannen, onder wie Heinz Erhardt, tijdens fietstocht hun jeugd herbeleven. Morgen, Duitsl.2, 14.25-16.00u.