Rekenmachientjes voor de 21ste eeuw

De euro is met ingang van 1 januari 1999 jaar een wettig, zij het voorlopig nog slechts giraal, betaalmiddel. De markt ziet grote mogelijkheden voor de overgangsperiode die nu volgt. Want om het omrekenen van guldens, marken of kronen naar euro's te vergemakkelijken, komt de ene eurocalculator na de ander uit. Voor in de binnenzak, op het bureau of beeldscherm; er is een calculator voor elke plek.

De waarde van één euro is vastgesteld op ƒ2,20371 (te onthouden als: 20 maart '71). Niet het meest gemakkelijke cijfer om mee te rekenen, maar het had erger gekund en dankzij de gefaseerde invoering kunnen we er nog even aan wennen. Om dit te vergemakkelijken, zijn er verschillende omrekenmogelijkheden in omloop. De meest simpele is de tabellenlijst, waarop de koersen van verschillende valuta ten opzichte van de euro staan vermeld. De gebruiker die de prijs van een antiek kastje in euro's wil vergelijken met een vergelijkbaar meubelstuk dat in Portugese escudo's of Cypriotische ponden wordt aangeboden, is met behulp van de tabellen echter langer bezig dan iemand die beschikt over een zak-eurocalculator. Vooral wanneer het bedrag, als ijkpunt, ook nog even in guldens uitgerekend moet worden. De zakcalculator is dan ook de meest voorkomende euro-omrekenmethode en in veel verschillende formaten en kleuren te koop: van een felgekleurd plastic sleutelhanger tot de chique currency calculator die oogt als een matzwarte credit card. Deze laatste is wat prijziger dan een sleutelhanger, maar biedt meestal meer valuta dan alleen die van de elf aan de euro deelnemende landen.

Ook online bestaan verschillende calculators. Zo biedt de Nederlandstalige Europa website van de Europese Commissie onder de naam `converter' een omrekenmachine aan. Nu is het enigszins onhandig om bij elke wens tot omrekenen naar een bepaalde site te moeten surfen, wat de online calculators minder geschikt voor dagelijks gebruik maakt. De zakcalculators hebben weer als makke dat ze niet altijd de mogelijkheid bieden om de gebruikte koersen te updaten.

Het lijkt erop dat de eurocalculator op cd-rom het beste van alle omrekenmethodes in zich verenigt. Dit pc bureau-accessoire wordt na het opstarten van de cd-rom automatisch geïnstalleerd, waarna het op het bureaublad verschijnt. Wanneer hij niet wordt gebruikt, kan de calculator met een enkele muisklik in een discreet hoekje worden verstopt. De werking is vergelijkbaar met die van elk ander rekenmachientje (inclusief geheugen), met het verschil dat de valuta waarin de eurocalculator rekent, gekozen kan worden en dat hij elke berekening automatisch converteert naar twee andere, zelf te kiezen, valuta. Behalve de munteenheden van de EMU-landen zijn ook die van de overige vier EU-lidstaten opgenomen, plus dertien belangrijke andere valuta, waaronder de Amerikaanse en Australische dollar, Japanse yen en Britse pond. Bijkomend voordeel is dat de gehanteerde koersen bijgewerkt kunnen worden, zowel handmatig als online, voor wie over een Internetaansluiting beschikt.

Voor wie het omrekenen van de verschillende valuta onder de knie heeft, is er nog de eurotranslator. Deze, gewone, rekenmachine beschikt over een vertaalcomputer met een woordenschat van 120.000 woorden en 18.000 uitdrukkingen, die u in het Duits, Engels, Frans, Spaans en Italiaans een eindje op weg kan helpen. Kunnen uitrekenen wat een in euro's geprijsd antiek kastje in Nederlandse guldens doet is leuk, de koop kunnen sluiten in een taal die aanbieder en vrager beiden begrijpen is nog veel leuker.

Eurocalculator cd rom (ƒ15), SoftMACHINE Publishing

Nederlandstalige Europa website van Europese Commissie: europa.eu.int/euro

Hexaglot eurotranslator (ƒ199) en currency calculator (ƒ39) bijGimmethat, Nieuwezijds Voorburgwal, Magna Plaza, Amsterdam of andere in noviteiten gespecialiseerde cadeauzaken