Philips rekent op verdere stagnatie

Philips verwacht het komend halfjaar een verdere stagnatie van de winst. President-commissaris F. Maljers stapt onverwachts op. Dat heeft het elektronicaconcern vanmorgen bekendgemaakt.

In de tweede helft van dit jaar verwacht Philips beter te presteren dan afgelopen jaar. Over geheel 1999 rekent het concern er op met de reguliere activiteiten een winstgroei te realiseren van tien procent.

Het vertrek van Maljers, wiens termijn als commissaris pas af zou lopen in 2001, komt als een verrassing. Het is onduidelijk of zijn vertrek, na de eerstkomende aandeelhoudersvergadering, het gevolg is van een conflict. President Boonstra van Philips wilde vanochtend geen toelichting geven op het vertrek van de oud-bestuursvoorzitter van Unilever.

Zoals voorzien dook Philips in het laatste kwartaal van vorig jaar diep in de rode cijfers. Het nettoverlies van 679 miljoen gulden is onder meer het gevolg van voorzieningen ter waarde van 1,5 miljard gulden voor onder andere de ontbonden joint venture Philips Consumer Communications (PCC, zaktelefoons) en de financiële crisis in Brazilië. Over het voorbije jaar behaalde Philips een winst van 1,19 miljard gulden, ofwel 3,31 gulden per aandeel. Inclusief de opbrengst uit verkoop van bedrijven, waaronder Polygram, komt de winst uit op 13,3 miljard gulden.

In 1998 kwam de zogeheten winst uit gewone bedrijfsuitoefening nog uit op 2,71 miljard gulden (3,3 miljard gulden inclusief Polygram). Afgezien van de lichtdivisie en automatiseerder Origin liepen Philips' resultaten over vrijwel de gehele linie terug.

Als uitgangspunt voor de beoogde tien procent winstgroei in 1999 hanteert Philips het bedrag van 2,7 miljard gulden. Volgens financieel bestuurder J. Hommen komt de winst over 1998 daar op uit als een lange reeks voorzieningen uit de resultaten wordt gefilterd. Bestuursvoorzitter Boonstra betoogde vanmorgen dat Philips ondanks de tegenvallende resultaten op koers ligt. ,,Alles is in lijn met onze strategie op lange termijn'', zei hij. Volgens Boonstra is Philips met het afstoten van allerlei bedrijfseenheden (25 in het afgelopen jaar) doorzichtiger geworden.

Philips' telefoonbedrijf PCC blijft voorlopig op eigen benen staan. Het concern heeft gesprekken gevoerd met mogelijke partners, maar, zo zei Boonstra vanmorgen, die partners realiseren zich dat Philips met PCC forse verliezen maakte. ,,Het nieuwe management, de organisatie en onze producten moeten eerst weer op eigen benen staan.''

Philips' omzet (exclusief verkochte bedrijven als Polygram) groeide met 3 procent tot 67,1 miljard gulden. Beleggers reageerden vanmorgen lauw op de cijfers. Het aandeel verloor 1,65 euro tot 61,25.

DIVISIES: pagina 19