Philips en `olies' beperken schade

De koers van het aandeel Philips is vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs 2,3 procent gedaald.

In reactie op het teleurstellende nieuws dat drie van de zes divisies van het elektronicaconcern in de laatste drie maanden van vorig jaar verlies hebben gemaakt verloor het aandeel 1,45 euro op 61,45 euro.

Daarmee herstelde het fonds zich enigszins van een daling met 3,10 euro, kort na opening van de beurs. Gisteren was het aandeel al met 1,55 euro teruggevallen.

De eerste schrikreactie vanochtend was gebaseerd op de `kale' cijfers van Philips. ,,Die waren toch aan de onderkant van de verwachtingen van analisten. Maar als je er grondig kennis van neemt, dan zijn ze toch bezig de hele tent grondig te herstructureren,'' zei een handelaar die zijn vertrouwen in het elektronicaconcern niet heeft verloren.

De daling van de Philips-notering weerhield de beurs niet van een licht herstel. De AEX-index noteerde vroeg in de middag een stijging van vier punten op 516,49 punten.

Ook de jaarcijfers van een andere reus brachten het Damrak als geheel niet in mineur. Het aandeel Koninklijke Olie reageerde rustig op het nieuws dat de Nederlands-Britse oliemaatschappij haar nettowinst vorig jaar als gevolg van aanhoudend lage olieprijzen en reorganisatiekosten met 95 procent heeft zien dalen. De `olies' verloren 1 euro (2,5 procent) op 38,55 euro. Het fonds opende voor de publicatie van de cijfers al lager.

Een goede prestatie leverde KPN, waarvan de koers de afgelopen tijd sterk was gedaald. Het aandeel in het telecommunicatiebedrijf steeg met 1,85 euro naar op 42,15.

Ook ING en Unilever waren vanochtend stijgers. ING klom met 1,25 euro naar 49,15 euro, Unilever steeg met 2 euro naar 65,40 euro.

De winstwaarschuwing die het technologiebedrijf Simac uit Veldhoven gisteren nabeurs gaf bleef niet zonder gevolgen. Het fonds kelderde bijna 40 procent en belandde op 9,40 euro.

Het aandeel Fugro reageerde rustig op de bekendmaking, voor opening van de beurs, van een voorlopige winststijging die bijna 40 procent boven het niveau van het voorgaande jaar ligt. Het aandeel van het ingenieursbureau steeg met 65 eurocent tot 22,25 euro.