Oefenduel Oranje nuttig experiment

Zonder te winnen is het Nederlands elftal een stapje dichter bij het Europees kampioenschap in 2000 gekomen. Portugal bleek gisteravond in Parijs een fanatieke sparringpartner waar Oranje weinig kansen tegen afdwong, laat staan tegen kon scoren (0-0). Niettemin keek bondscoach Frank Rijkaard tevreden terug op een paar experimenten in zijn formatie. Op de rechtervleugel bewezen Dries Boussatta en Kees van Wonderen dat zij een welkome aanvulling kunnen vormen van de selectie die volgend jaar op het EK in Nederland en België moet voldoen aan hoog opgeschroefde verwachtingen.

Barcelona-trainer Louis van Gaal zal vier dagen voor de topper met Real Madrid op de tribune van het stadion Parc des Princes af en toe met bezorgde blikken hebben gekeken naar het pittige duel waarin zijn club hofleverancier was met zes internationals. Vijf aan Nederlandse kant (de gebroeders De Boer, Kluivert, Cocu, Zenden) en één aan Portugese zijde (Figo).

Voor 27.000 enthousiaste supporters van de Portugese kolonie in Frankrijk, die uit 600.000 immigranten bestaat, wilde het elftal van bondscoach Humberto Coelho zeker niet verliezen. De ploeg die de afgelopen jaren internationaal weinig heeft gepresteerd hield de linies goed gesloten en gaf Oranje daardoor weinig speelruimte. Soms werd er op het middenveld fors ingegrepen. In de eerste helft was Davids enkele keren het doelwit, de speler van Juventus liet zich er bijna door provoceren.

Kortom, Portugal-Nederland bleek zeker geen gezellig theekransje en het was daarom interessant te zien hoe nieuwelingen als Van Wonderen en Boussatta overeind bleven. Van Wonderen kwam als rechtsback zelden echt in de problemen. Ondanks het feit dat zijn directe tegenstander Joao Pinto heette. De Feyenoorder kreeg na afloop de complimenten van de bondscoach. Rijkaard: ,,Van Wonderen heeft het prima gedaan. Hij had zijn waarde voor het elftal.'' Van Wonderen werkte veel op snelheid en souplesse, aan offensieve impulsen kwam hij echter niet toe.

Die moesten op de rechtervleugel voornamelijk komen van Boussatta, de rechtsbuiten van AZ. De Amsterdamse Marokkaan leed weinig balverlies, legde meer durf in zijn acties dan zijn directe concurrent Talan in voorgaande duels en leverde ook een paar voorzetten af. Geen slecht optreden voor een eerste wedstrijd in de basisploeg. ,,Boussatta heeft zijn taak goed uitgevoerd'', meende Rijkaard gematigd enthousiast. Van Ronald de Boer kreeg Boussatta meer lof toegezwaaid. ,,Petje af voor Dries. Voor een speler die het niveau van AZ gewend is heeft hij het heel goed gedaan. Hij maakte zijn acties en kwam ook op tijd terug voor het defensieve werk.''

Maar Boussatta zelf was helemaal niet zo content met zijn prestatie. ,,Ik heb het spel misschien wel aardig breed gehouden, maar ik had veel meer kansen moeten krijgen. Mijn acties leverden te weinig rendement op. Ik moet natuurlijk veel grotere afstanden overbruggen dan bij AZ waar we met drie spitsen spelen. Dat vergt veel van je lichaam. Ik kreeg in de tweede helft kramp. Daarom heb ik in de slotfase om een wissel gevraagd.'' Boussatta verwacht dan ook niet dat hij gisteravond een vaste plaats in de selectie van het Nederlands elftal heeft afgedwongen. ,,Ik zal bij AZ moeten blijven presteren. Maar starten vanaf het begin ligt me wel beter dan in de loop van de wedstrijd invallen. Tegen Duitsland raakte ik maar niet over het dode punt heen. Toen was ik te veel met mezelf bezig.''

Niet alleen op de rechtervleugel, maar ook centraal op het middenveld moesten twee spelers een proeve van bekwaamheid afleggen. In de eerste helft mocht Ronald de Boer het proberen, in de rust werd hij volgens afspraak vervangen door Clarence Seedorf. Achteraf leek het of de bondscoach Seedorf een beter rapportcijfer gaf, want Rijkaard toonde zich niet erg tevreden over de gang van zaken op het middenveld in de eerste 45 minuten. ,,De centrale middenvelders (De Boer, Davids, red) gingen toen iets te vaak de bal ophalen in de verdediging waardoor de aansluiting ontbrak met de spitsen'', meende Rijkaard. ,,Nadat ik hierover in de rust wat heb gezegd, liep het in de tweede helft beter. Seedorf is goed ingevallen. Toen konden we meer druk uitoefenen en de wedstrijd enigszins naar ons toetrekken.''

Volgens Boussatta had Ronald de Boer een goede reden om wat teruggetrokken te spelen. ,,De organisatie klopte niet. Ronald en Edgar zijn in het begin van de wedstrijd druk bezig geweest om de boel te regelen.'' En Ronald de Boer hierover: ,,We zouden ons en bloc laten terugvallen bij balverlies. Dat gebeurde niet altijd.''

Het is afwachten of Rijkaard consequenties verbindt aan deze interland. Het volgende duel is eind maart tegen Argentinië. De bondscoach wil in de resterende dertien oefenwedstrijden mondjesmaat blijven experimenteren. Maar op een gegeven moment zal er toch een elftal moeten staan waarin de rangorde duidelijk is. Misschien in juni als Oranje Brazilië aandoet. Rijkaard wil in dit opzicht geen enkele toezegging doen. Zijn beleid blijft standvastig.

Hoewel veel spelers zijn geschoold door Van Gaal en dus multifunctioneel zijn, geeft Rijkaard ze een vaste plek waar hij in principe zo min mogelijk vanaf wijkt. Dus hield hij aanvankelijk Seedorf op de bank omdat hij nu wél kon beschikken over Ronald de Boer. Hoewel Seedorf zich tegen Duitsland toch positief had onderscheiden. Dus wisselde Rijkaard in de rust Ronald de Boer, omdat hij Seedorf ook speeltijd wilde geven. Deze tamelijk risicoloze vorm van coachen geeft duidelijkheid en rust, maar kan dat ook nog als het resultaat heilig is?

Tegen Portugal bleef de Nederlandse defensie fier overeind. In de tweede helft zorgde Van Gastel als vervanger van Stam voor wat meer diepte in het spel van Oranje. Maar veel meer kansen dan voor rust leverde dat niet op. De flankspelers moesten een te grote afstand overbruggen om voorin gevaarlijk te worden. Daartoe was Ruud Gullit vroeger wel in staat, maar Peter van Vossen had er zichtbaar moeite mee. Hoewel hij toch geheel naar zijn vermogen voetbalde. Zonder de krachtmens Overmars komt in dit systeem van Rijkaard te veel neer op de schouders van de centrumspitsen (Kluivert, Bergkamp) die gisteravond ook nog eens slecht werden aangespeeld.

Het was in Parijs niet de zorg van Louis van Gaal. De coach loodste zijn zes internationals na afloop van de interland naar een privéjet en vloog met hen naar Barcelona om vandaag weer fris in de omgeving van Camp Nou een balletje te trappen.