MUSEA

Jan Sluijters

Het werk van onze grote modernist, Jan Sluijters (1881-1957), aan wie nu in het Singermuseum een overzicht is gewijd, wordt over het algemeen geassocieerd met kleur en met expressie. Zijn stevige, niet in de laatste plaats door de fauvisten beïnvloede, vegen in uitgesproken kleuren raakten de toeschouwers uit zijn tijd direct. In het museum is zeer uiteenlopend werk te zien, ook werk dat Sluijters' imago van omstreden vernieuwer wat relativeert, zoals sommige naakten, portretten en interieurs uit zijn latere jaren. Want de streng modernistische schilderijen maken per definitie niet meer indruk maken dan de vrolijke, ongecompliceerde interieurs en huiselijke portretten van zijn kinderen en kleinkinderen. In die beelden van zijn familie en privé-sfeer bleef hij het meeste zichzelf. Een schildersbeest, maar met familiezin. Jan Sluijters, 100 schilderijen t/m 25 april in het Singermuseum, Oude Drift 1, Laren. Di-za 11-17u, zo en feestdagen 12-17u.

Theo Baart

De documentaire fotografie kent een lange traditie in de Nederlandse fotografie, maar heeft de afgelopen jaren behoorlijk aan belang ingeboet. Fotografie is vooral kunst geworden waarin het uitmeten van persoonlijke preoccupaties het wint van de reflectie op maatschappelijke ontwikkelingen. Een van de weinigen die binnen het genre wel aansprekende resultaten weet te boeken, is fotograaf Theo Baart (1957). Zijn foto's van Hoofddorp zijn nu te zien in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam. `Wat in Hoofddorp gebeurt, staat symbool voor de verstedelijking van heel Nederland. Hooguit de schaal en de omvang verschillen', zegt Baart. Theo Baart: Bouwlust. Verstedelijking van het Hollandse landschap t/m 18 april in het Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zon- en feestdagen 11-17u.

Foto's

De tentoonstelling Juwelen voor een fotomuseum is in de eerste plaats bedoeld om inzicht te geven in een bijna vergeten periode uit de Nederlandse fotogeschiedenis: die van de picturale of kunstzinnige fotografie uit het eerste decennium van deze eeuw. Deze picturalisten zagen fotografie, tot dan toe vooral een toegepaste techniek met sterk documentaire ondertoon, vooral als een vorm van artistieke zelfexpressie. De bekendste picturalisten in ons land zijn Henri Berssenbrugge, Bernard F. Eilers en Adriaan Boer. Ze maakten bij voorkeur portretten of fotografeerden besneeuwde landschappen en kleinstedelijke tafereeltjes; voorzichtige, schemerige en vooral op mooi spelende foto's. Opvallend zijn ook de duistere maar subtiele portretten van Bram Weinberg (1869-1932), de foto's van Johan Huijsen, B.W. Arendsen, Wieger Husselman en Willem Brok en er is een handjevol foto's van buitenlandse vertegenwoordigers - P.H. Emerson, James Craig Annan, Edward Steichen en Alfred Stieglitz, de grondlegger van de Amerikaanse fotografie. Juwelen voor een fotomuseum, t/m 7 maart in Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Open: di-za 10-17, zo 12-17u.

Boeken

De Heilige Margaretha werd volgens de legende opgegeten door een draak. Toen ze echter het kruisteken maakte barstte de draak open en zij kon ongeschonden naar buiten stappen. De afbeelding in een getijdenboek uit 1440 laat zien hoe ze uit de draak oprijst. Het is een van de prachtige voorstellingen uit middeleeuwse handschriften die Henk van Os uitkoos voor de tentoonstelling waarmee het Haagse Museum Meermanno-Westreenianum zijn honderdvijftigjarig bestaan viert. Het museum nodigde drie gastconservatoren uit die ieder vijftig boeken mochten uitkiezen: Van Os, Boudewijn Büch en Wim Crouwel. Büch heeft zich laten leiden door zijn eigen bezetenheid: (Hollandse) reisboeken, wijsgerige, natuurwetenschappelijke boeken en Napoleontica. Crouwels voorliefde gaat uit naar de nieuwe typografie en boekverzorging die vanaf het einde van de negentiende eeuw opkwam. De keuze van Büch, Crouwel en Van Os, honderdvijftig schatten uit een honderdvijftigjarig museum t/m 7 maart in Museum van het Boek/Museum Meermanno-Westreenianum, Prinsessegracht 30, Den Haag. Di-vr 11-17, za en zo 12-17u.

En verder

Adriaen de Vries, 1556-1626. Keizerlijk beeldhouwer in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam dag 10-17u; Amsterdam Binnenstebuiten t/m 7 maart in het Amsterdams Historisch Museum, Kalverstraat 92. Ma t/m vr 10-17u, za/zo 11-17u; Herinnering & herkenning selectie uit de ruim honderd jaar oude imposante archiefcollectie t/m 29 april in het Gemeentearchief Rotterdam, Hofdijk 651, Rotterdam; Isaac van Swanenburg (1537-1614), kunstenaar aan de macht t/m 14 febr in het Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 28, Leiden. Di-vr 10-17u, za en zo 12-17u; Bloemstillevens uit Nederland en België, 1870-1940 t/m 28 febr in de Kunsthal, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di-za 10-17u, zo 11-17u. Ook in het Fries Museum in Leeuwarden t/m 28 febr de tentoonstelling Bloemstillevens 1850-1940; Bloemen op papier uit Nederland en België; Haagse schilders uit de Gouden Eeuw t/m 3 maart in het Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7. Di-vr 11-17u, za en zo 12-17u; Bugatti, auto's, beelden en meubels van de familie Bugatti t/m 7 maart in de Beurs van Berlage, Amsterdam. Dag 11-17u; Paint it red, vijftig jaar Chinese propagandaposters t/m 28 febr in het Groninger Museum, Museumeiland 1. Di-zo 10-17u; Schittering van Spanje 1598-1648 t/m 3 mrt in De Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. Dag 10-18u, do tot 22u; Steun! Stem! Staak! politieke aanplakbiljetten tot 1 maart in het Vakbondsmuseum, Henri Polaklaan 9, Amsterdam. Di t/m vr 11-17u, zo 13-17u; Ben ik in beeld? Portretpenningen uit de Renaissance. Koninklijk Penningkabinet, Rapenburg 28, Leiden. T/m 23 mei di t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u.