Meer ruimte voor leningen MKB

Ongeveer 2.250 kleine en middelgrote ondernemingen die moeite hebben kredieten aan te trekken, kunnen in de komende drie jaar toch een lening afsluiten. Dat is het gevolg van een garantieregeling van 450 miljoen gulden die het Europees Investeringsfonds (EIF) ter beschikking stelt. Met de regeling kunnen ondernemingen die banken onvoldoende zekerheden kunnen bieden als zij daar voor een lening aankloppen, alsnog geholpen worden. Mocht blijken dat een bedrijf de schuld uiteindelijk niet kan terugbetalen dan kan de betrokken bank het bedrag tot hoogstens 2 miljoen gulden via de garantieregeling opeisen.

De overeenkomst, waaronder gisteren op het ministerie van Economische Zaken de handtekeningen zijn gezet, komt boven op de reeds bestaande garantiekredieten van de overheid. Die stelt momenteel voor het midden- en kleinbedrijf 850 miljoen gulden per jaar beschikbaar, waarvan ongeveer 4.000 bedrijven gebruik maken. Met de regeling van het EIF van 150 miljoen per jaar komt het plafond nu op 1 miljard gulden te liggen. (ANP)