Japanse banken vragen 125 miljard steun van overheid

Japanse banken hebben de regering om kapitaalinjecties ter grootte van maximaal 7.450 miljard yen (125 miljard gulden) gevraagd om hun balansen vol `slechte' leningen op te schonen. Dit berichten diverse kranten in Japan vandaag.

De verzoeken vallen binnen het kader van wetgeving die het Japanse parlement in de herfst doorvoerde om de geplaagde banksector te versterken. Op basis van deze regels zijn afgelopen jaar twee verzwakte banken, de Long Term Credit Bank en de Nippon Credit Bank, genationaliseerd. De overige grote banken van het land krijgen de kans hun kapitaalbasis te versterken met overheidsgeld. Om hiervoor in aanmerking te komen moesten de banken plannen voor herstructurering indienen bij de Commissie voor Financiële Herstructurering van de overheid. Deze commissie beoordeelt de aanvragen, waarna de banken in maart over het geld kunnen beschikken.

Slechts één van Japans grote banken, de Tokyo-Mitsubishi Bank, acht zich sterk genoeg om zonder overheidsinjectie verder door het leven te gaan. Van de andere grote banken is het grootste bedrag aangevraagd door de Dai-ichi Kangyo Bank, te weten 900 miljard yen (15 miljard gulden). Dat meldt de Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad). Daarachter volgen de Sakura Bank (800 miljard), de banken Sanwa en Fuji (beide 700), Industrial Bank of Japan en Tokai Bank (600), de banken Asahi en Sumitomo (500) en de Daiwa Bank met een bedrag van 400 miljard yen. De verschillende trustbanken hebben alle een bedrag tussen de 150 en 300 miljard yen gevraagd.

De afgelopen maanden zijn al diverse plannen voor herstructurering van Japanse banken naar buiten gekomen. Zo heeft de Daiwa Bank besloten alle buitenlandse activiteiten te staken en een nieuw leven te beginnen als ,,regionale superbank'', zoals de bank het zelf heeft betiteld. Ook heeft de bank de salarissen verlaagd.

Naast herstructurering is er een explosie aan samenwerkingsovereenkomsten tussen Japanse banken onderling en tussen Japanse en buitenlandse banken. Zo zetten Fuji Bank en Yasuda Trust & Banking gezamenlijk een nieuwe trustbank op die een deel van Yasuda's activiteiten overneemt. De DKB, de bank die het grootste bedrag vraagt van de overheid, heeft een overeenkomst gesloten met de Amerikaanse zakenbank J.P.Morgan & Co. voor het opzetten van een joint venture die is gericht op het beheer van investeringsfondsen. Prudential Insurance heeft een vergelijkbare overeenkomst met Mitsui Trust.

    • Hans van der Lugt