Internationale beurzen

LONDEN

Op de grootste effectenbeurs van Europa zijn de koersen vanochtend gemiddeld 1 procent gestegen. De FTSE-100-index steeg met ruim 52 punten naar 5822,40 punten. De bankaandelen Barclays steeg 4,2 procent op het nieuws dat er een nieuwe bestuursvoorzitter is aangewezen. De van Bank of America afkomstige Michael O'Neill volgt de in november teruggetreden Martin Taylor op.

Aandelen British Telecom werden 8,8 procent duurder na bekendmaking van beter dan verwachte jaarresultaten. Aandelen Shell daalden in Londen 3,24 procent in waarde na publicatie van de jaarcijfers van het Nederlands/Britse olieconcern.

FRANKFURT

De dertig belangrijkste Duitse aandelenkoersen stegen vanochtend gemiddeld 1,3 procent. De DAX-index noteerde vroeg in de middag 4858,26 punten. Dat was 61,44 punten boven het slot van gisteren. Volgens handelaren wachten veel beleggers af wat de Amerikaanse centrale bankier Alan Greenspan heeft te zeggen wanneer hij vanmiddag de bankcommissie van het Huis van Afgevaardigden toespreekt.

Aandelen Schering werden 3,12 procent duurder op het nieuws dat Japan vermoedelijk de anticonceptiepil van dit farmaceutische concern toelaat tot zijn land.

PARIJS

In de Franse hoofdstad steeg de CAC-40-index 1,1 procent naar 4042,67 punten. Ook hier waren beleggers benieuwd naar de toespraak van Greenspan.

Het aandeel Accor was de uitschieter met een stijging van 4,3 procent. Het concern dat is gespecialiseerd in hotels, autoverhuur, catering en toerisme had een omzetstijging van 16,1 procent in 1998 bekendgemaakt.

AZIË

De effectenbeurzen in Azië lieten vandaag een rustig koersverloop zien. Niet alleen houden de beleggers zich kalm nu het Chinese nieuwjaar nadert, vandaag was ook de beurs van Tokio dicht vanwege een nationale feestdag.

De effectenbeurs van Zuid-Korea sloot 0,1 procent lager. In Hongkong waren de aandelenkoersen aan het eind van de ochtend hoger als gevolg van de stijging die Wall Street gisteren had laten zien. Het beursgemiddelde stond rond het middaguur 1,6 procent in de plus. Aan het eind van de handel was daar 0,8 procent van over.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York kon gisteren het grootste deel van de dag geen richting vinden. Pas in het laatste halfuur leek de handel met enige overtuiging de weg omhoog te pakken te krijgen. De Dow Jones-index steeg met 44,28 punten (0,5 procent) tot 9177,31.

Farmaceutische en financiële waarden waren gevraagd. Aandelen Philip Morris werden op Wall Street het meest verhandeld. De koers van het tabaksfonds ging hard omlaag nadat een rechtbank het concern had veroordeeld tot het betalen van 1,5 miljoen dollar aan een ziek geworden rookster. Gisteren bleef de Nasdaq-index vrijwel onveranderd.