Hier en Daar

Turtle Time

De schildpad staat van 13 t/m 28 febr centraal in het Ecodrome in Zwolle. Ecodrome organiseert `Turtle Time' in samenwerking met het Wereldnatuurfonds. Op de tentoonstelling zijn levende schildpadden te zien waaronder de beschermde Griekse landschildpad. Kinderen kunnen schminken, dansen en knutselen in de kinderdoehoek. Verder worden er films vertoond en rondleidingen verzorgd. Op 27 febr kunt u van 12 tot 15u terecht op de schildpaddenbeurs met vragen over de verzorging van de dieren bij onder meer diverse schildpaddenverenigingen. Turtle Time is onderdeel van de doorlopende tentoonstelling `Verboden Souvenirs'. De `verboden souvenirs' zijn beschermde dier- of plantsoorten die toeristen op Schiphol hebben moeten inleveren.

*Ecodrome-park, Willemsvaart 19, Zwolle. Inl 038-4215050.

Schaatsgekte

In het Omroepmuseum in Hilversum wordt t/m 28 mrt de tweede Cinema NAA voorstelling `Nederland en Koning Winter' vertoond. Met materiaal uit het Nederlands Audiovisueel Archief is een selectie gemaakt over schaatsgekte in heden en verleden. De voorstelling toont zeldzame beelden van Nederlanders op ijs: onder meer een Marker bruiloft die in 1940 op ijs plaats had en een autorally op het IJsselmeer. Daarnaast ruimschoots aandacht voor de schaatshelden Ard & Keesie, Yvonne van Gennip en Marianne Timmer. Doorlopend programma.

*NAA Omroepmuseum, Oude Amersfoortseweg 121-131, Hilversum. Opening: di/vr 10-17u, za/zo 12-17u. www.omroep.nl/omroepmuseum.

Modefabriek

Op 14 en 15 febr opent de Modefabriek weer haar deuren in Amsterdam. Dit jaar zijn twintig nieuwe labels te vinden op de grote modebeurs in de Westergasfabriek. Nieuw zijn onder meer Paul Smith, Gas Blue Jeans, Corel, Analik en het merk Stills. Het totaal aantal labels komt daarmee op negentig. Trendwatcher Lidewij Edelkoort presenteert het project `Hartwear': ambachtelijk geproduceerde mode- en interieurartikelen uit vele landen die zonder grote commerciële belangen op de markt worden gebracht.

*Modefabriek, Westergasfabriek, Zuiveringshal en de Gashouder, Haarlemmerweg 8-10, Amsterdam. za/zo 10-18u. Toegang: ƒ10. Inl 020-4421960. www.modefabriek.nl

Festival Vrouwenfilms

Het festival vrouwenfilms Claire Obscur heeft op 13 en 14 febr voor de 19de keer plaats in Theater/Cinema De Kolk in Assen.Ongeveer dertig films en documentaires van vrouwelijke regisseurs en/of met een vrouw in de hoofdrol worden vertoond. Een selectie uit de films: Ayneh, De Poolse Bruid, Left Luggage en Elizabeth. Onder het thema `Vrouw en Overweging' worden onder meer A Thousand Acres, The James Gang en High Art vertoond. Er gaan drie films in première op het festival, waaronder The May Lady en Twee keer Ida. Het festival biedt behalve films ook muziek, kunst en cabaret.

*Cinema De Kolk, Vaart Noordzijde 4, Assen. Tijden: za 10u30-01u, zo 11u-22u. Prijs: Dagkaart ƒ27,50, Passe-partout ƒ40. Inl 0592-399546 of 0592-399315.

Tuinbeurs

Het tuinevenement Tuin Varia heeft dit jaar plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Van 17 tot 21 febr tonen 135 exposanten de nieuwste artikelen en trends op tuingebied. Hierbij is te denken aan tuinaanleg, decoraties, sierbestrating, bloembollen, meubelen, tuinhuisjes en zwembaden. Daarnaast zijn er modeltuinen en trendtuinen. Kinderen kunnen terecht op de kinderboerderij, in het kabouterbos of de schminkhoek.

*Tuin Varia '99, IJsselhallen, Rieteweg 4, Zwolle. Open: wo t/m vr 14-22u, za/zo 10-18u. Toegang ƒ13,50, ƒ7,50 65+, kinderen t/m 12 jr gratis.

Platen & CD-beurs

Muziek van Abba tot Zappa is te vinden op de CD & Platenbeurs die op zondag 17 febr in Tilburg plaatsheeft in Hotel De Druiventros. Bezoekers mogen maximaal 100 platen of CD's meenemen om te verkopen of te ruilen. Ook is muziek uit alle genres te koop bij de aanwezige standhouders. Een geluidsinstallatie is aanwezig om muziek voor de koop eerst af te luisteren. Tevens is er een grote stand met oude filmposters en is de Belgische Elvis-fanclub aanwezig.

*Hotel De Druiventros, Bosscheweg 11, Tilburg (stadsdeel Berkel-Enschot). 12-17u. Toegang ƒ4, 65+ ƒ2,50, t/m 12 jr gratis.

Vuurtorens

In het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder is van 15 febr t/m 16 mei de tentoonstelling `Vuurtorens, inspiratiebron voor kunstenaars' te bezichtigen. Er zijn onder meer aquarellen van Marie Anne Merk, foto's van Ed Overdijk en Han Menting, zeefdrukken van Frans Room en etsen van Ron Beumer. Het kunstenaarscollectief Patchwork maakte torenhoge versieringen voor de vuurtorens van Katwijk, Noordwijk en Terschelling. Hier zijn foto's van te zien. Tevens enkele ontwerpschetsen en werktekeningen van het door prof. Oxenaar ontworpen bankbiljet van 250 gulden.

*Reddingmuseum Dorus Rijkers, Bernardplein 10, Den Helder. Inl 0223-618320. Open: ma/za 10-17u, zo 13-17u.