Helft divisies Philips in rode cijfers

Drie van de zes divisies van het elektronicaconcern Philips zijn in de laatste drie maanden van het vorig jaar in de rode cijfers gekomen. Alleen de lichtdivisie en de automatiseerder Origin slaagden erin het resultaat te verbeteren.

Vooral bij consumentenproducten (onder meer videorecorders en tv's), de grootste divisie van Philips, kwam het bedrijfsresultaat fors in het rood. Het verlies liep op tot 709 miljoen gulden, terwijl in het vierde kwartaal van 1997 nog een winst van 120 miljoen werd geboekt. Vooral de voorziening bij de telefoonpoot Philips Consumer Communications, van ruim 800 miljoen gulden, bracht de divisie in het rood. Consumentenprodukten, dat in het vierde kwartaal een omzet van ruim 8 miljard boekte, kampt met forse prijsconcurrentie. De gemiddelde televisie, videorecorder en zaktelefoon werd het afgelopen jaar 13 procent goedkoper.

Door het slechte vierde kwartaal werd 1998 voor consumentenproducten een verliesgevend jaar. Op een omzet van ruim 28 miljard gulden werd een verlies geboekt van 613 miljoen. Los van de problemen bij de mobiele telefoons was president Cor Boonstra vanochtend tevreden met de prestaties bij consumentenproducten. ,,Vooral het oude vertrouwde `beeld en geluid' deed het prima. Zowel bij de videorecorders als de televisie steeg de afzet, in aantallen, met 10 procent.''

De ophef rond de cd-recordable, die tot ergernis van de platenmaatschappijen leidt tot het massaal kopiëren van cd-schijfjes, vindt Boonstra overdreven. Philips is niet van plan om het succesvolle apparaat aan te passen, waardoor het kopiëren wordt beperkt. ,,Het doet me denken aan de cassettebandjes in de jaren zeventig; daar was toen ook heel veel ophef over. Ik denk dat de platenmaatschappijen meer zorgen hebben om het illegaal binnenhalen van muziek via Internet.'' Sinds Philips vorig jaar Polygram heeft verkocht heeft het concern geen belangen meer in de muziekwereld.

De succesvolle divisie chips is voor Philips nog altijd de geldmachine. Wel is de winstmarge in deze sector teruggelopen, maar in het vierde kwartaal verdiende het concern nog altijd 309 miljoen gulden, op een omzet van ruim 2 miljard. Over heel 1998 daalde het bedrijfsresultaat van de chipdivisie een fractie tot 1,7 miljard, terwijl de omzet met 5 procent is opgelopen.

In het laatste kwartaal heeft de lichtdivisie meer winst opgeleverd dan de chips: de lampen brachten 334 miljoen gulden op, bijna 12 procent meer dan een jaar eerder. Ook automatiseerder Origin zag het resultaat stijgen, van 32 naar 59 miljoen gulden, hoewel de winstmarge in vergelijking met concurrenten nog altijd laag is. In heel 1998 bedroeg de winst 130 miljoen gulden op een omzet van 3,6 miljard gulden. De verliesgevende productie van lcd-schermen bracht de divisie componenten (monitoren, beeldbuizen) in het laatste kwartaal voor 132 miljoen gulden in het rood, hoewel voor het gehele jaar nog een bescheiden plus (98 miljoen) werd behaald.