Grote gift Mellon aan museum in Washington

De onlangs op 91-jarige leeftijd overleden filantroop Paul Mellon heeft de National Gallery of Art in Washington meer dan honderd doeken en 150 miljoen gulden nagelaten. De nalatenschap vormt de grootste gift in de geschiedenis van het museum. Dat schrijft vandaag de Washington Post.

Onder de schilderijen zijn twee Van Goghs (Stilleven met sinaasappelen, citroenen en blauwe handschoenen, 1989 en Groene tarwevelden, Auvers, 1890) drie Manets, tien werken van Bonnard en dertien van Seurat. Verder zijn Cézanne, Braque, Delacroix, Monet en Renoir vertegenwoordigd. ,,Hij heeft ons een heel museum van Amerikaanse en Franse kunst nagelaten'', aldus museumdirecteur Earl Powell in de Washington Post.

De meeste werken die Mellon nalaat, komen pas na de dood van Mellons weduwe Rachel naar het museum. Mellon en zijn vrouw hadden het museum eerder al bijna duizend kunstwerken geschonken. (Reuters)