Groot-Brittannië

Voorjaarsvakantie in Londen

Wie deze voorjaarsvakantie met kinderen naar Londen gaat, zal geen moeite hebben om de dagen door te komen. Naast de voor de hand liggende rit bovenin de dubbeldekkerbus of in een zwarte taxi, een bezoek aan de Tower of Londen, het British Museum of een tocht met de boot over de Thames, is het aantal mogelijkheden duizelingwekkend. Ter oriëntatie een kleine selectie waarbij ook ouders zich niet hoeven te vervelen.

Het London Transport Museum ligt in de drukke maar gezellige wijk Covent Garden. De tentoonstelling A Hard Day's Night: London Transport After Dark toont het contrast tussen het frivole en glamoureuze nachtleven boven de grond en de besognes van het personeel van de ondergrondse: een expeditie naar de nachtelijke geheimen van rattenvangers, monteurs, machinisten en schoonmakers. London Transport Museum, dag 10-18u, maar vr 11-18u. Metro Covent Garden. Inl 00-441713796344.

De Courtauld Gallery aan de Strand biedt onderdak aan een spectaculaire verzameling impressionistische en post-impressionistische schilderijen, waaronder Manets Bar au Folies-Bergères en Van Goghs Zelfportret met verbonden oor. Kinderen kunnen een goed doordachte speurtocht langs de schilderijen volgen, die eindigt op zolder. Daar mogen ze met allerlei soorten papier en tekenmateriaal de voorbeelden van de grote meesters kopiëren. The Courtauld Gallery in Somerset House, ma t/m za 10-18u; zo 12-18u. Metro Covent Garden. Inl 00-441718732526 & www.courtauld.ac.uk

Het Science Museum en het Natural History Museum liggen naast elkaar ten zuiden van Hyde Park. Desondanks is het geen goed idee de twee musea op één dag te bezoeken, om de eenvoudige reden dat ze beide erg groot zijn. In het Science Museum zijn vooral de `doe-afdelingen' op de eerste en derde verdieping erg leerzaam en toch ontspannen. Eenvoudige, zelf uit te voeren experimenten, vertellen over zwaartekracht, bruggen bouwen, laserstralen, geluid, de Archimedesschroef en hoe sterk een ei kan zijn. Science Museum, dag 10-18u. Metro South Kensington. Inl 00-441719388080.

In de nieuwste vleugel van het Natural History Museum bevinden zich de prachtige Earth Galleries. Hypermodern ingerichte zalen tonen het ontstaan van de aarde, de werking van vulkanen en veranderende zeespiegels. En ooit weleens een aardbeving meegemaakt? Hier kun je ontdekken hoe dat voelt. Natural History Museum, ma t/m za 10-18u; zo 11-18u. Metro South Kensington. Inl 00-441719389123

Met kinderen uit eten gaan in Groot-Brittannië is niet helemaal vanzelfsprekend. In menige pub, worden kinderen nog steeds geweigerd. En in reguliere restaurants zijn ergernis of boze blikken, als de kinderen iets te hard praten, niet ongewoon. Geheel op kinderen ingesteld is het Rainforest Café op Shaftesbury Avenue, waar levende papagaaien en geluiden van apen en onweer de maaltijd begeleiden. Wel reserveren: 00-441714343111. Voor de iets avontuurlijker ingestelde eter is er het Aziatisch georiënteerde restaurant Wagamama op Wigmore Street. Ongecompliceerde sfeer en heerlijk eten. Res 00-441714090111.

Voor toneelliefhebbers is er tot en met 20 februari de alom geprezen voorstelling Peter Pan in de National Theatre Olivier, gelegen op de zuid-oever van de Thames. Res 00-441714523000.

Een tocht naar de bovenste verdieping van de Oxo Tower op de Oxo Tower Wharf aan de Thames is, in tegenstelling tot vele andere activiteiten in deze grote stad, gratis. Vanaf het balkon is het uitzicht op de stad en de rivier, vooral tegen het vallen van de avond, absoluut spectaculair.