Een modern boudoir

Ik ben mooi! Jammer genoeg is deze krant te chic voor `voor en na' foto's, maar ik zal beschrijven hoe ik onlangs Le Souk binnenging (1) en er weer uit kwam (2).

(1) Donkerblauwe coltrui, rok en trainers, witte winterhuid met rode vlekken van de kou, geen make up. Haar voor het laatst geknipt vorig jaar augustus. Zelf. Medio september blauwzwart geverfd. Uitgroei ongeveer vijf centimeter, in het totaalbeeld alleen door dode punten overheerst.

(2) Blauwe trui etc., beschaafde teint, naturelle make up, pittige wenkbrauwen volgens de visagiste. Glanzend zwart haar dat precies achter mijn oren glijdt en verder danst. Zelfvoldane grijns.

Wenkbrauwen epileren, opmaken, vroeger waren dat dingen die dames van middelbare leeftijd lieten doen bij de schoonheidsspecialiste. Bij Le Souk in Amsterdam is het publiek niet alleen dame en vaak ver van de eerste grijze haren verwijderd. Ook jongens krijgen bij Le Souk advies, make-up is er voor de huid van perzikwit tot donkerbruin en meisjes stappen er binnen vanaf hun late tienerjaren.

Le Souk is geen gewone kapsalon, meer een modern boudoir. Er staat een grote tafel, er wordt kruidenthee gedronken en in een aanstekelijk enthousiaste, wat chaotische sfeer - `waar is mijn schaar?' - geknipt, geverfd, opgemaakt en `gestyled'. Stylen is het sleutelwoord. Farid Asserti, een van de eigenaren van Le Souk, heeft geen kappersopleiding gevolgd, maar is na de modeacademie als stylist gaan werken in de internationale modewereld. ,,Styling is eigenlijk alles behalve kleding'', licht hij toe, ,,van haar tot schoen, van wimper tot blos.''

Le Souk haalt de persoonlijke verzorging uit handen van de kapsalon en de schoonheidsspecialiste en trekt het de wereld van mode en ontwerp in. ,,Ik vind het raar om je uiterlijk over te laten aan iemand die niet weet wat ze wil en dan maar naar de kappersvakschool gaat. Knippen doe je op gevoel, niet alleen met techniek en regels. Je kijkt wat bij iemand past, wat iemand mooi maakt. Dat is allemaal stylen'', zegt Farid.

Farid is een van de Nederlandse sucessen in modekringen, net als John Kattenberg van het visagie-huis House of Orange, die in Le Souk een make-up opleiding leidt, en ook make-up adviezen en hele opmaaksessies verzorgt. De klantenkring komt vooral via via, vertelt mede-eigenares Pascale, terwijl ze een mes in mijn haar steekt. ,,Modellen natuurlijk, mensen die Farid kennen, of John, en iedereen stuurt weer mensen door.'' Ze snijdt en snijdt en hoewel mijn haar steeds korter wordt werkt het geconcentreerde gepruts wel ontspannend. Ze houdt de spiegel op. Het is nergens braaf, maar het zit perfect.

Le Souk is een uitvloeisel van een algehele verjonging in de modewereld, die heeft geleid tot meer diversiteit in het schoonheidsideaal en meer individualisme en ondernemendheid in de uiterlijke verzorging. De tijd dat iedereen op Cindy Crawford moest lijken is voorbij. ,,Modellen worden nu meer dan vroeger succesvol door een karaktervol gezicht dan door plastisch-chirurgische perfectie, al blijven ze wel broodmager'', zegt visagiste Mascha Reijnders. ,,Je merkt tegelijk dat jonge vrouwen op een andere manier met hun uiterlijk omgaan. De mensen die hier komen, zijn vaak heel jong, ruim onder de dertig. Ze zullen niet gauw naar een schoonheidsspecialiste gaan om zich aan te laten passen aan het Cindy Crawford-ideaal, zo'n nietszeggend, perfect poppengezicht. Ze volgen make-up en modetrends in bladen, zijn heel geïnteresseerd in hoe ze er uitzien, maar op een veel creatievere manier dan vroeger. Ze zijn niet onzeker over hun uiterlijk, streven niet naar pefectie, maar proberen hun eigen karakter tot uitdrukking te brengen.'' Vroeger was er een mode-ideaal, nu wordt veel meer de verscheidenheid van de consument weerspiegeld op de catwalks en in de modebladen. ,,We gaan allemaal meer uit van wat er is, in plaats van wat er volgens de mode zou moeten zijn.''

Visagiste Mascha zit intussen wijdbeens voor me en verft, met het puntje van haar tong tussen haar lippen, mijn `cupidoboog' in: het resultaat zijn glanzend roze lippen. Farid loopt langs, strijkt zijn vingers door mijn haar. Hij kijkt aandachtig, houdt mijn kin iets schuin, knikt. ,,Mooi.''

Le Souk, Wolvenstraat 5, Amsterdam. 020-4271651

    • Sandra Küpfer