Daling productie industrie zet door

De industrie is over haar topproductie heen. In het vierde kwartaal lag de productie 1 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Schommelingen per maand komen vaker voor; het is voor het eerst sinds 1993 dat een heel kwartaal lagere cijfers laat zien. In december bedroeg de daling zelfs 2,7 procent. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin vorig jaar steeg de industriële productie nog. Dankzij de goede eerste helft is de productie over 1998 als geheel wel hoger dan over 1997 (plus 2,4 procent). In vrijwel alle branches is de groei echter afgenomen.

Gisteren maakte het CBS bekend dat de industrie in het laatste kwartaal een omzetdaling te verwerken kreeg van 5 procent. De teruggang volgt op afvlakking van de omzetgroei in de voorafgaande driemaandsperiodes. De daling, zowel in de binnenlandse (3 procent) als de buitenlandse omzet (7 procent), vloeit deels voort uit de lagere prijzen voor grondstoffen en halffabrikaten. Over heel 1998 kwam de omzet uit op 325 miljard gulden, een groei van 2 procent ten opzichte van 1997. (ANP)