Conflict China en VS over raketten, gericht op Taiwan

China heeft Washington vanochtend gewaarschuwd tegen plannen om Taiwan te betrekken bij een nieuw op te zetten verdedigingssysteem tegen raketten. Het onderbrengen van Taiwan onder de paraplu van het zogeheten Theatre Missile Defence programma zal de stabiliteit in Azië bedreigen en de betrekkingen tussen de VS en China schade toebrengen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking. Hoewel de plannen voor het nieuwe verdedigingssysteem nog in ontwikkeling zijn, heeft Washington er al uitgebreid over gesproken met Japan en Zuid-Korea. De Chinese waarschuwing komt na berichten over een sterke uitbreiding van het arsenaal ballistische raketten in het zuiden van China, gericht op Taiwan. In 1995 en 1996, ten tijde van de Taiwancrisis, toen China militaire manoeuvres hield in de Straat van Taiwan en M-9 raketten afvuurde bij wijze van dreiging, stonden er 30 tot 50 ballistische raketten voor de korte afstand opgesteld. Volgens het Pentagon staan er inmiddels 150 tot 200 M-9 en M-11 raketten, zo meldde gisteren de Financial Times. Volgens een regeringswoordvoerder in Taipeh vormen de raketten niet alleen een militair gevaar, maar ook ,,een bedreiging voor de politieke, economische en psychologische stabilitiet'' van Taiwan. Volgens de FT weet Washington nog niet goed hoe te reageren op de ontwikkeling: het Pentagon zou voorstander zijn van openlijke steun aan Taiwan terwijl het ministerie van Buitenlandse Zaken de ontluikende samenwerking met China niet in gevaar wil brengen. (Reuters)