Claim van miljard bij curatoren van Fokker

De curatoren van de failliete vliegtuigbouwer Fokker hebben een claim van bijna een miljard gulden ontvangen van het Amerikaanse defensieconcern Northrop-Grumman. Dit staat in het elfde curatorenverslag dat gisteren is gepubliceerd.

De nieuwe claim houdt verband met het verongelukken van een Fokker 100 van de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij TAM in 1996. Northrop-Grumman is, als leverancier van onderdelen voor dit toestel, gedagvaard door nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp.

De wapenfabrikant heeft hun claim nu doorgeschoven naar Fokker. De vliegtuigbouwer zelf is al eerder in dezelfde zaak aansprakelijk gesteld door de nabestanden. De curatoren, die erop wijzen dat Fokker verzekerd is tegen aansprakelijkheidsclaims, betwisten de vordering van Northrop-Grumman.

De nieuwe claim is een tegenvaller omdat de curatoren flink waren opgeschoten met de afwikkeling van andere vorderingen. De belastingdienst en Fokker-klant American Airlines hebben inmiddels flink wat water bij de wijn gedaan, zo blijkt uit het verslag. De fiscus verlaagde een voorlopige aanslag van 560 miljoen naar 140 miljoen. De luchtvaartmaatschappij was bereid haar eis van 278 miljoen dollar te verlagen tot 42 miljoen dollar.

Uit het verslag blijkt verder een conflict met Stork, dat onderdelen van Fokker voortzet in een dochteronderneming. Die weigert de curatoren een miljoen gulden te betalen en heeft hen nu ingebrekegesteld omdat een aantal technische tekeningen niet is geleverd.