Celstraffen geëist tegen verdachten hypotheekfraude

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft gisteren hoge straffen geëist tegen de verdachten in de zogenoemde Fortis-affaire. Acht aangeklaagden hoorden wegens omvangrijke hypotheekfraude celstraffen tegen zich eisen variërend van acht tot dertig maanden, waarvan zes voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Justitie beschuldigt hen van valsheid in geschrifte bij het opmaken van hypotheek- en koopaktes, werkgeversverklaringen en taxatierapporten. Door middel van dubieuze onderlinge transacties hebben zij volgens het OM in de periode 1990-1997 de prijzen van drie Amsterdamse appartementencomplexen kunstmatig opgekrikt. Brein achter de constructie was een Amsterdamse makelaar, die met de andere verdachten – onder wie een notaris en een hypotheekbemiddelaar – veertien hypotheeknemers, waaronder ING, Rabobank en Fortis, voor zo'n 7 miljoen gulden benadeelde.

De hoge eisen hangen volgens Justitie samen met de ernstige schending van het maatschappelijk vertrouwen. (ANP)