Brussel is onvolledig zonder Falstaff

De Brusselse brasserie Falstaff is failliet. Met zijn uitbundige Art Nouveau interieur is Falstaff een van de bekendste grand-cafés van België. ,,Wie heeft nog nooit met iemand afgesproken in de Falstaff? In ieder geval, geen enkele Brusselaar die naam waardig!'' schrijft Bruxelles ni vu ni connu, een gids over uitgaan in de Belgische hoofdstad.

De taverne naast de Brusselse beurs werd in 1883 geopend als plek om Duitse wijnen te proeven. Het café kende zijn bloeiperiode in de Belle Epoque, rond de eeuwwisseling toen de Belgische hoofdstad nog `Brusselde'. Sinds de jaren zeventig is Falstaff een trendy café, waar toch ook nog altijd de Brusselse madammen kwamen voor het dagmenu of de taart. De keuken van Falstaff was als een van de weinige in het centrum tot diep in de nacht open. De obers waren berucht om hun onbeleefdheid.

De brasserie met zijn Art Nouveau motieven, glas-in-lood ramen en houtwerk heeft gediend als decor voor menige film. Bezoekers namen zo veel aandenkens mee uit het café, dat de zilveren koffiefilters al enige tijd waren opgeborgen. ,,Ook al mijdt men de Falstaff als de pest wegens zijn status van zeer toeristische trekpleister, dan nog moet men toegeven dat de hoofdstad niet volledig zou zijn zonder deze brasserie'', schrijft Johan Reygaerts in Brussel zonden en zaligheid. ,,Brussel zou Brussel niet meer zijn zonder deze drankslijterij en dit restaurant.''

Deze week heeft de rechtbank het failliet uitgesproken omdat de eigenaar de schulden niet meer kon betalen. Volgens de eigenaar is de schuld het gevolg van de verduistering van inkomsten door een aantal obers, jaren geleden. Er wordt nog gezocht naar een overnemer. ,,Brusselaars met een hart voor Brussel hopen nu maar dat de Falstaff snel een nieuwe start neemt'', schrijft vandaag de Vlaamse krant De Standaard.