Boeken

The Low Sky in pictures

Varkens, klompen en koeien. Maar ook de zon achter de wolken boven wei- of akkerland. Het scherpe silhouet van een kerktoren tegen de ondergaande zon. En water, heel veel water. Vijf fotografen, George Burggraaff, Karel Tomeï, Freek van Arkel, Etienne van Sloun en Ben Deiman, legden hun beeld van Nederland vast in `The Low Sky in pictures'. De prachtige, veelzeggende foto's worden begeleid door de aangepaste tekst van Han van der Horsts `The Low Sky' uit 1995, dat de Nederlandse volksaard voor buitenlanders verklaart. Net als de tekst geven de foto's een onorthodox, maar wel een herkenbaar beeld van het Nederlandse panorama. Niet alleen bloembollenvelden, maar ook schapen tegen de achtergrond van Europoort, een Zeeuwse mosselvisser, het Prins Clausplein en een picknick met koeien als nieuwsgierige gasten.

*The Low Sky, Scriptum Uitgevrij, ƒ59,95. ISBN 90 5594 114 X

Tuinieren

`Mooi & Makkelijk' is de titel van het nieuwe tuinboek van het succeskoppel Van Eeghen & Heuff. De ondertitel luidt: `Moeiteloos Tuinieren Met De Sterkste Planten'. Dat willen we allemaal wel: mooi, makkelijk en moeiteloos. Florentine van Eeghen schrijft onderhoudend en vlot, en Marijke Heuff fotografeert verleidelijk, zodat je bijna zou gaan geloven dat het inderdaad mogelijk is om zonder moeite een mooie tuin te scheppen. Maar het is met tuinieren als met een huwelijk: niet voortdurend even mooi en makkelijk. Je kunt er nooit meer uit halen dan je erin stopt. Een inspirerend tuinboek, vol goede raad en degelijke suggesties, maar toch enigszins Mooi & Misleidend.

*Mooi & Makkelijk, Moeiteloos tuinieren met de sterkste planten. Tekst Florentine van Eeghen, foto's: Marijke Heuff. Uitg Terra. ƒ49,90. ISBN 90 6255 826 7

Meubels à la carte

Oude meubelen zijn in en wie de interieurbladen een beetje bijhoudt, weet dat oud met nieuw combineren een trend is. Wie geen rustiek kastje of stoel op zolder heeft staan, kan een modern meubel heel makkelijk veranderen in iets `ouds'. Meubels à la Carte, een nieuw leven voor oud meubilair geeft adviezen om oude meubelen op te knappen en nieuwe oud te laten lijken: sjabloneren, vergulden, stempelen, mozaïeksteentjes aanbrengen en bleken. Voor de minder ervaren doe-het-zelver zijn er tips over gereedschap, verbindingen en materialen. Sommige nieuwe oude meubels zijn wel heel kleurig geworden; zo hebben twee oude Loyd Loomstoelen een geel en lichtblauw verfje gekregen, versierd met groene peren en lichtoranje perziken. Misschien toch meer iets voor een Engels dan voor een Nederlands interieur.

*Meubels à la carte, een nieuw leven voor oud meubilair, Liz Wagstaff en Mark Thurgood. Uitg. Becht, ƒ55. ISBN 90 230 1006

Oostenrijkse wijn

De bekroning op jarenlang hard werken aan internationale erkenning van Oostenrijkse kwaliteitswijnen, vormt de vertaling van dit informatieve en goed leesbare gidsje. Het geeft een vrij compleet beeld van de wijnen die op het ogenblik op de markt zijn en voor het merendeel ook in Nederland worden aangeboden (lijst met importeurs achterin). De indeling is naar wijngebied en vervolgens naar druivenras, omdat er in Oostenrijk vooral niet geblende wijnen worden gemaakt. Een routebeschrijving, een portret van de wijnproducent en een deskundige, bondige beschrijving van diens beste wijnen compleet met technische gegevens (alcoholpercentage, zuurgraad, restsuiker) maken het boek onmisbaar op koop- en proefexpedities.

*Oostenrijkse wijnen 1998/1999, H.Sandhofer-Tobias Hierl, met een voorwoord van Hubrecht Duijker, Het Spectrum, ISBN 90 274 6511 8

Avro's TopPop

De nostalgie viert hoogtij wat betreft hét muziekprogramma uit de jaren '70 en '80, Avro's TopPop. Naast een speciale uitzending ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Avro in april vorig jaar, die hoge kijkcijfers oogstte, is er nu een soort `biografie' van het programma uitgebracht. Het boek, geschreven door Richard Groothuizen, moet het vooral hebben van die nostalgie. Je kunt wegzwijmelen bij de foto's van Abba, Iggy Pop, The Beach Boys en The Velvet Underground. En ook de kleurrijke vormgeving brengt je terug naar die tijd. Het boek geeft een overzicht van de geschiedenis van achttien jaar Toppop, en daarmee van de muziek en de artiesten die toen in Nederland populair waren. Helaas is de tekst niet zorgvuldig geredigeerd en uitgewerkt, wat de leesbaarheid niet ten goede komt.

*Avro's TopPop, door Richard Groothuizen. Uitg. Tirion. ƒ29,50. ISBN 90 5121 815 X

Archeologieboek van Nederland

Eén generatie Nederlanders wist nu veel van de sporen uit die de vorige honderd generaties hier achterlieten. Wat mooi is en opvalt, blijft behouden, maar duizenden subtielere historische terreinwelvingen leggen het af tegen onze bouw- en asfalteerzucht. Goed nieuws: de belangstelling voor binnenlandse archeologie neemt de laatste jaren snel toe, en dat zal nog sneller gaan nu de ANWB voor een opvallend lage prijs een opvallend goed boek heeft uitgebracht. Alleen voor leden, maar toch. Het gaat nauwelijks over de inhoud van museumvitrines, en wel over de grote archeologische rijkdom van het landschap: terpen, grafheuvels, kastelen, kasteelterreinen, hollestellen, raatakkers, ringwalburchten en nog veel meer - subliem geïllustreerd, met veel kaarten en luchtfoto's.

ANWB Archeologieboek van Nederland, tekst Evert van Ginkel en Koos Steehouwer, uitg ANWB, ƒ24,95, ISBN: 90-18-00854-0, NB: alleen bij ANWB-verkooppunten, alleen voor ANWB-leden

The Bazaar

`The Bazaar, Markets and Merchants of the Islamic World' is een fascinerend boek, zowel wat de tekst als de foto's betreft. Het behandelt de geschiedenis van de handel in de islamitische wereld, maar ook de religieuze en sociale aspecten ervan. Bovendien geeft het een prachtig overzicht van de voornaamste bazaars en de verschillende secties ervan, zoals de tapijtverkopers, de kleermakers, de goudhandelaren, de glasblazers en de leerbewekers. De kracht van het boek is vooral het oproepen van de sfeer van geheimzinnigheid die islamitische barzaars eigen is, veroorzaakt door de vaak vage lichtval, de baaierd van geuren en de veelheid aan geluiden. Bij het betreden van een bazaar maakt zich daardoor een gevoel van overweldiging van je meester. Maar zo gauw je door de labyrinten slentert, word je al snel één met je omgeving. Het boek heeft diezelfde kracht: je blijft lezen en kijken.

*The Bazaar, Markets and Merchants of the Islamic World, Walter M. Weiss en Kurt-Michael Westermann. Uitg.Thames and Hudson Ltd, Londen, ƒ113,80. ISBN 0-500-01839-1