Aziatische Ontwikkelingsbank: financiële sector snel hervormen

De Aziatische landen moeten dringend de financiële sector hervormen om het economische herstel een blijvend karakter te geven. Dit zei de nieuwe directeur van de Aziatische Ontwikkelingsbank, Tadao Chino, gisteren in de Filippijnse hoofdstad Manilla.

,,Om de regionale economie nieuw leven in te blazen, moeten we eerst de financiële sector nieuw leven inblazen'', zei Chino. Volgens de directeur dreigt er ondanks het feit dat de Aziatische crisis over haar dieptepunt heen is, toch nog gevaar.

,,De ontwikkelingen van dit jaar hangt af de nieuwe intitiatieven voor hervormingen van de munt en de stemming van de financiële markten. Herstructurering moet hoog op de lijst van prioriteiten staan bij de banken.''

De nieuwe directeur zei dat Peking een grote uitdaging te wachten staat. Het land moet naar zijn mening beginnen met het herstructureren en saneren van zijn bankwezen.

Volgens economen hebben Chinese banken voor ongeveer 390 miljard gulden aan onrendabele leningen uitstaan. Dit is ongeveer 20 procent van het Chinese bruto nationaal product.

Hij voegde daaraan toe dat er geen druk op China lag om de munt devalueren wegens de buitenlandse reserves die het afgelopen jaar tot 145 miljard dollar zijn gestegen.

Chino was in Manilla om het beleid van zijn ontwikkelingsbank voor het komende jaar te ontvouwen. Stimulering van de hervormingen in de financiële sector maken daar een belangrijk deel van uit. De bank heeft in totaal voor 7,5 miljard dollar aan leningen beschikbaar. Vorig jaar was dat nog bijna 6 miljard dollar. Ook Indonesië, dat de eerste stappen heeft gezet op weg naar sanering van de bankensector, kan op geld rekenen, zo zei Chino.

Door de nauwe verwevenheid in Azië tussen de overheid, banken en het bedrijfsleven werden in het verleden te gemakkelijk leingen verstrekt aan ondernemingen. Later bleken die de aflossingen niet te kunnen betalen. Daardoor bleven de banken met `slechte' leningen zitten.

Ook het bankwezen van de grootste economie van Azië, Japan, heeft daar last van. (Reuters)