ARMELUIS VIAGRA: MATÉ-CEREMONIE

In Zuid-Amerika drinken miljoenen mensen yerba mate, een groene thee, gemaakt van de geroosterde blaadjes van de Ilex Paraguensis, familie van de hulst. Alleen al in Argentinië wordt per jaar 20.000 ton maté geconsumeerd en omdat er maté-blaadjes genoeg zijn gaan de Argentijnen de Engelsen overhalen tot het drinken van deze thee. Deze maand begint er een campagne en zal het bij de Indianen geliefde drankje als zinnenprikkelend middel – the poorman's Viagra – worden aanbevolen. Gustavo Martino van de economische afdeling van de Argentijnse ambassade in Londen, denkt dat álle mensen in Europa toe zijn aan deze sociale en intieme drank die ook goed is voor maag en hersenen.

Maar je moet wel van de smaak leren houden... Maté hoor je te drinken uit een gedroogde holle kalebas. Je zuigt het op door een metalen rietje waarin een zeefje zit. Het drinkritueel gaat als volgt: de gastheer of -vrouw vult een beker voor driekwart met blaadjes en giet er dan kokend water op. De beker wordt, net als een joint, doorgegeven en als dat nodig is met water bijgevuld. Maté wordt puur gedronken of met suiker, citroensap, alcohol, honing, melk of kokosmelk. In Amerika kun je in speciale theehuizen al een maté-latte bestellen: maté gemengd met cacao en gemalen amandelen. Maté geeft in een klap 3 stimulerende stoffen die afzonderlijk in koffie, thee en cacao worden aangetroffen: cafeine, theofylline en theobromine. Maar je moet er wel in geloven. Vandaag een Zuid-Amerikaans recept voor kip met cacao: xinxim de galinha. Leg de bouten een paar uur in een marinade van uitgeperste limoenen, fijngehakte knoflook en peper. Droog de bouten af, bestrooi ze met zout en bak beide kanten aan in de hete olie. Voeg de gesnipperde uien, de ontvelde en in stukken gesneden tomaten, het in ringen gesneden pepertje, de peterselie, de helft van de kokosmelk en de bouillon toe. Laat alles op een laag vuur circa 10 minuten sudderen. Draai de bouten af en toe om. Maal met behulp van een keukenmachine de garnalen, noten, cacao en de rest van de kokosmelk tot een papje, dat bij de kip wordt gevoegd. Roer alles goed om en laat de kip en de saus nog eens 10 minuten sudderen. Breng de saus op smaak met wat gezeefde marinade.