Ambassadeur: handel EU-VS `wonderful'

De handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie kent nogal wat conflicten. Toch is ambassadeur A. Vernon Weaver positief gestemd.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie, A. Vernon Weaver, vindt het onzin om over verslechterende handelsrelaties tussen de EU en de VS te praten. ,,Ik haat het woord handelsoorlog'', zegt hij. De huidige onenigheden gaan volgens hem over zeer kleine delen van de transatlantische handel. De meeste handel, ter waarde van zo'n biljoen dollar per jaar, verloopt dadelijks zonder enig probleem. ,,Het loopt in het algemeen wonderful'', vindt Weaver.

Maar de ambassadeur onderstreept het belang van een snelle oplossing van het conflict over het hormonenvlees. Ook al betreft het slechts zo'n 250 miljoen dollar per jaar. Weaver: ,,Daarom gaat het niet. Het Congres staat onder grote druk van Amerikaanse boeren die lijden onder lage landbouwprijzen en in het algemeen geïrriteerd zijn. Het feit dat dit vlees met hormonen geen groot handelsvolume betreft, is voor de boeren en het Congres niet belangrijk. Het gaat om het principe. Als vlees met hormonen tegengehouden wordt, dan kunnen ook andere producten niet toegelaten worden.''

Ook de kwestie van de gekkekoeienziekte (BSE) kan eind dit jaar tot een nieuw conflict leiden. Dan loopt de overgangstermijn af voor de Amerikaanse farmaceutische industrie die gelatine en talk als bindmiddelen voor medicijnen gebruikt. De EU vindt deze producten, die gemaakt worden van runderbeenderen, wegens de BSE te riskant voor consumenten. De farmaceutische industrie heeft de tijd gekregen om alternatieve bindmiddelen te vinden.

Tegelijkertijd dreigen de VS volgende maand honderd procent invoerrechten te gaan heffen op een reeks Europese producten als sanctie voor de regeling voor invoer van bananen van de EU. De regeling bevoordeelt voormalige Europese koloniën en benadeelt Zuid-Amerika, waar Amerikaanse ondernemingen als Chiquita en Dole grote belangen hebben. Volgens Weaver volgt de EU ,,een bewuste tactiek'' zich te onttrekken aan WTO-veroordelingen.

Tot twee keer toe is de EU-regeling door de WTO afgekeurd. De nu aangepaste regeling is volgens de VS opnieuw in strijd met de WTO-afspraken. Volgens Weaver heeft de EU de oude regeling slechts ,,cosmetisch'' veranderd om tijd te rekken door opnieuw een langdurige beoordeling van de WTO te vragen.

Weaver zegt dat de VS bereid zijn te praten over verbetering van de WTO-regels. Maar eerst moet de EU de gevolgen van de WTO-veroordelingen aanvaarden.

Europees commissaris Brittan heeft op zijn beurt de Verenigde Staten ervan beschuldigd zich niet aan WTO-afspraken te houden door eenzijdig met sancties te dreigen. Of het daadwerkelijk tot sancties komt, hangt af van onderhandelingen die op het ogenblik bij de WTO in Genève gevoerd worden.

Op nog een punt is er conflictstof tussen de EU en de VS: genetisch gemanipuleerde landbouwproducten. In het Europees Parlement bestaan veel bezwaren tegen de import van deze producten, die overigens wel leiden tot minder pesticidegebruik.

Weaver vindt dat de EU een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek moet laten uitvoeren om te beoordelen of genetisch gemanipuleerde landbouwproducten een gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Als de EU zulke producten niet toelaat, is bijna geen Amerikaanse landbouwexport naar Europa meer mogelijk, onderstreept Weaver.

    • Ben van der Velden