Zinderend enanoniem op het Net

Niet alleen slungelige, hevig puberende tieners houden van Valentijn. De fascinatie voor het fenomeen is universeler. Zelfs de grootste scepticus zal, hoewel hij het nooit zal toegeven, vrijdag en zaterdag even snel kijken of de post hem een geheimzinnige boodschap van een `hongerige boogschutter' of `smachtende vis' gebracht heeft. Misschien komt hij maandag...?

De laatste jaren signaleert de hardcore Valentijn-fan dat zijn favoriete feestdag steeds commerciëler is geworden. De kille detailhandel heeft zich over het fenomeen ontfermt. Het wordt lastig nog écht origineel uit de bus te komen. Gelukkig biedt tegenwoordig ook het Internet uitkomst. Met veel modernere e-cards en elektronische ansichtkaarten.

Via zoekmachines zijn de plekken te vinden waar anoniem kaarten verstuurd kunnen worden. Er is van alles mogelijk. Er worden Valentijns-chats georganiseerd en de commerciële sites die bloemen en diamanten aanbieden zijn in vergelijking met voorafgaande jaren nu helemaal ontelbaar. Ook biedt het web zogenoemde Valentijnwebcams met verliefde stelletjes, sites die uitgebreid ingaan op de geschiedenis van 14 februari en tientallen webpagina's met kaarten.

Maar wat zijn ze lelijk dit jaar! Bewegende clowns en beertjes en tuttige kaarten in categorieën met weinig toepasselijke namen als steamy en flirtatious. `Steamy beertjes'? Wie wordt daar nou warm van? Zelfs de verstokte kitschliefhebber zal dat te ver gaan. Slechts een enkele site heeft van die blitse kaarten met verliefde koppels op palmenstrandjes met op de achtergrond een in de zee zakkende zon (cards.lovingyou.com).

Het probleem hier is echter, net als bij vele andere Valentijns-sites: ze zijn net als voorgaande jaren niet anoniem te versturen, terwijl het daar bij Valentijnsdag toch allemaal om draait. De aanbedene zal je altijd herkennen aan je e-mailadres dat ingevuld moet worden. Een apart, onherkenbaar e-mailadres aanmaken om toch de mooie kaarten anoniem te blijven, zullen velen te veel moeite vinden.

Secret Admirer (www.secretadmirer.com) is eveneens de oplossing niet. Daar is het mogelijk anoniem berichten, dus zonder kaart, te verzenden. Maar daarvoor kan net zo gemakkelijk even de instellingen van het mailprogramma aangepast worden.

Na lang zoeken is er dan eindelijk die site waar aangekondigd wordt dat anoniem versturen wel mogelijk is, maar helaas heeft de site opnieuw alleen hele lelijke kaarten. Bovendien zijn ze niet allemaal waterdicht, zo blijkt na een korte test.

Na versturing van een kusmondje blijkt de afzender genadeloos herkenbaar aan zijn e-mailadres. Daar sta je dan als `woest aantrekkelijke wildebras' die `heet van de liefde' met zijn `zwoele droomprinses' wilde `zwijmelen op Céline Dion'.

Wellicht biedt de cd-rom Hartenwens uitkomst? Hiermee zijn zelfgemaakte romantische fotostripjes te versturen en wél leuke wenskaarten. Hier kan de wanhopige romanticus eindelijk anoniem de zinderende zinnen kwijt die hem al zo lang door het hoofd spoken. En uiteraard wederom dit jaar, zonder romantisch vervolg.

Daar is Valentijn niet voor.

Hartenwens, geschikt voor Windows 95/98. Prijs: f 14,95.

    • Lukas Keijser