Vrijwel geen reis meer te boeken in krokusvakantie

Nederland gaat volgende week tijdens de krokus- of carnavalsvakantie massaal op vakantie. Ook voor de eerste twee weken in de maand mei, wanneer de scholen gesloten zijn, valt er inmiddels vrijwel geen vakantie meer te boeken. Dat melden de grote reisorganisaties.

Het Algemeen Verbond van Reisondernemingen (ANVR) stelt vast dat het aantal boekingen voor vliegreizen dit jaar in vergelijking met vorig jaar al met 33 procent is gestegen. Het aantal busreizen is met negen procent gestegen, terwijl 18 procent meer autoreizen zijn geboekt. In totaal is het aantal boekingen los van de vervoerskeus met 24 procent gestegen.

Als land van bestemming laat Turkije de grootste stijging zien. Het zal dit jaar 68 procent meer Nederlandse toeristen krijgen dan in 1998. Het aantal boekingen op Portugal is nu al met 36 procent gestegen, terwijl Griekenland volgt met een toename van 32 procent.

Ook het aantal wintersportvakanties is fors gestegen. Frankrijk is als wintersportland met 27 procent in populariteit toegenomen, Oostenrijk krijgt 15 procent meer Nederlandse wintersporters dan vorig jaar. Het gemiddeld aantal wintersportboekingen laat een stijging zien van 17 procent.

Een woordvoerder van Neckermann zegt dat volgende week `vol zit'. Ook voor de eerste twee weken in mei wordt het uitermate lastig nog een bestemming te vinden. ,,De mensen hebben de tijd en de mensen hebben geld. Het maakt bovendien voor een vliegvakantie in prijs niet veel uit of je een of twee weken gaat. Het vliegen zelf maakt immers zo'n veertig tot vijfenveertig procent van de prijs uit'', aldus de woordvoerder van Neckermann. Belangrijkste bestemmingen voor deze organisatie zijn in de eerste plaats Griekenland, gevolgd door Spanje, met inbegrip van de `zeer populaire' Canarische Eilanden en Balearen.

Er zijn ook geen vakantielanden die volgens hem duidelijk achterblijven. ,,De Caraïbische eilanden doen het op het ogenblik ook goed. Toppers zijn duidelijk Cuba en de Dominicaanse Republiek. Ook Mexico is buitengewoon populair. In het Verre Oosten wordt veel geboekt op de Maladiven en Colombo'', aldus Neckermann. ,,Maar ik denk dat iemand die goed zijn best doet nog wel iets kan vinden voor mei, ook al is het een absolute piekperiode.''

Ook een woordvoerder van OAD-reizen stelt vast dat er sprake is van `een nieuwe piek'.

Volgens een woordvoerder van D-reizen duiden alle indicaties van eind vorig jaar al op een `booming' winter, voor zover het om boekingen gaat. ,,Vorig jaar was te zien dat mensen laat boekten en daardoor op een bestemming terechtkwamen die niet de eerste keus was.

,,Daar zijn we ook uiterst dankbaar voor. In tegenstelling tot vorige jaren beslaat de schoolvakantie in mei twee aaneengesloten weken. Je ziet dan meteen dat het stormloopt, want ouders moeten daar iets mee. We zijn nu al enige tijd bezig om in het Middellandse Zee-gebied extra capaciteit te vinden, maar dat lukt slecht. De chartervluchten zitten inmiddels vol. Er zijn nog wel een paar dingen mogelijk,'' aldus de woordvoerder van OAD.

De NBBS zegt dat enige weken geleden al zeventig procent van de beschikbare `zonpakketjes' was verkocht. ,,Dat is inderdaad uitzonderlijk. Vroeger had je de echte pieken tijdens de grote zomervakantie en de wintersport. Die perioden zijn steeds uitgebreider geworden. Bovendien wordt de wereld steeds kleiner. Wat de wintersport betreft zitten we volgende week vol.'' Ook directeur H. de Jong van De Jong Intra Vakanties zegt dat het voor volgende week ,,uitermate lastig'' is. ,,Dat geldt ook voor chartervluchten in de eerste twee weken van mei.''

    • Bram Pols