Voor dood fietsers 9 jaar cel

De rechtbank in Alkmaar heeft gisteren een 30-jarige Hoornaar veroordeeld tot een celstraf van negen jaar wegens het doodrijden van twee fietsers en het verwonden van een derde. Ook trok de rechtbank voor tien jaar zijn rijbewijs in. Het openbaar ministerie had twaalf jaar cel geëist.

De man werd in de nacht van 16 op 17 oktober vorig jaar aangehouden door de politie voor een blaastest. Toen hij geen autopapieren kon overleggen, stapte hij in zijn voertuig en sloeg op de vlucht. In zijn poging te ontkomen, raasde hij met gedoofde lichten en snelheden van over de honderd kilometer per uur door de bebouwde kom van Enkhuizen. Tijdens de dollemansrit reed de man twee fietsers dood en verwondde een derde. De slachtoffers, lid van voetbalvereniging KGB in Bovenkarspel, waren op weg naar huis na een feestje. Na de aanrijding zette de veroordeelde zijn vlucht voort.

Pas de volgende dag, na een klopjacht van ruim twaalf uur waarbij 25 politieagenten en een helikopter werden ingezet, kon hij worden ingerekend in de stationsrestauratie in Hoorn. Bij zijn arrestatie verklaarde de man zich te hebben willen aangeven, maar eerst op zoek te zijn gegaan naar onderdak voor zijn hond.

Officier van justitie E. Bueno stelde tijdens de behandeling van de zaak dat de ,,rechtsorde ernstig was geschokt'' en eiste een celstraf van twaalf jaar wegens doodslag. Raadsman A. Rijkelijkhuizen achtte doodslag niet bewezen omdat zijn cliënt tijdens de autorit was geconcentreerd op de achtervolgende politieauto.

De rechtbank sprak de man vrij van doodslag maar achtte dood door schuld wel bewezen omdat hij roekeloos had gereden en overmatig alcohol had genuttigd. Een berekende actie, zo oordeelde de rechtbank, omdat hij heeft nagedacht over het verliezen van zijn rijbewijs en daarom na de aanhouding doorreed met gedoofde verlichting. Sinds 1 juli vorig jaar is de maximumstraf voor dood door schuld onder invloed verdrievoudigd. Die is nu negen jaar.

Of de veroordeelde en zijn raadsman in beroep gaan tegen de straf is vooralsnog onduidelijk. Advocaat Rijkelijkhuizen desgevraagd: ,,Ik heb mijn cliënt op de hoogte gesteld van de strafmaat en we gaan ons beraden op de eventueel te nemen stappen.''