SmithKline Beecham schrapt banen

Het Amerikaans-Britse farmacieconcern SmithKline Beecham gaat de komende vier jaar 3.000 van de 58.000 arbeidsplaatsen schrappen. Het bedrijf zal voorzieningen van in totaal 750 miljoen pond sterling (2,4 miljard gulden) treffen voor de kosten van de sanering. Voor Nederland, waar SmithKline twee verkoopbedrijven heeft, zijn er geen gevolgen.

De sanering werd gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers. De winst voor belasting steeg in 1998 met 6 procent tot 1,71 miljard pond, de omzet met 4 procent tot 8,08 miljard. SmithKline kondigde ook de verkoop aan van de Amerikaanse dochterbedrijven SB Clinical Laboratories en Diversified Pharmaceutical Services, respectievelijk aan Quest Diagnostics en Express Scripts. Daarmee is een bedrag gemoeid van bijna 2 miljard dollar. (ANP)