`Shakespeare' dertien keer genomineerd

Van de gisteren in Hollywood bekendgemaakte Oscar-nominaties gaan de meeste (dertien) naar de film Shakespeare in love van de Engelse regisseur Joseph Madden.

Geen van de vijf films die voor een Oscar werden genomineerd, speelt zich in het heden af. De leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences blijken zelfs een voorkeur te hebben voor twee specifieke historische periodes: het 16de-eeuwse Engeland en de Tweede Wereldoorlog, vooral de slagvelden van Normandië en Guadalcanal. Na Shakespeare in Love gingen de meeste nominaties naar Steven Spielbergs Saving private Ryan (elf nominaties), Elizabeth van de Indiase regisseur Shekhar Kapur, The Thin Red Line van Terence Malick en La vita è bella van Roberto Benigni (elk met zeven nominaties). De Italiaanse Auschwitzkomedie kreeg meer Oscar-nominaties dan enige andere niet-Engelstalige film ooit eerder: Ingmar Bergmans Fanny en Alexander verzilverde in 1984 vier van zijn zes nominaties en Benigni verslaat ook met gemak Fellini's 8 1/2 (vijf nominaties) of Kurosawa's Ran (vier).

Uiteraard is La vita è bella nu ook favoriet in de aparte categorie `beste buitenlandse film', waar de concurrentie bestaat uit Central do Brasil van Walter Salles, Carlos Saura's namens Argentinië ingezonden Tango, het Iraanse The Children of Heaven (Bacheha-ye aseman) van Majid Majidi en de Spaanse komedie El abuelo van José Luis Garci, die in 1982 ook al won met een film over bejaarden. De Poolse bruid (van de Nederlands-Algerijnse regisseur Karim Traïdia) noch het Deense Festen haalde de laatste vijf.

In meer opzichten geeft de lijst van nominaties aan dat stemgerechtigd Hollywood niet van verrassingen houdt. De vijf beste regisseurs zijn de makers van de vijf `beste films', behalve Shekhar Kapur, die vervangen werd door Peter Weir voor het tegen de verwachtingen in niet zo vaak (regie, scenario, bijrol van Ed Harris) genomineerde The Truman Show. Tweevoudig Oscar-winnaar Tom Hanks werd opnieuw genomineerd voor Spielbergs film, naast Ian McKellen (Gods and Monsters), Nick Nolte (Paul Schraders Affliction), Edward Norton (American History X) en Benigni. Bij de dames krijgt Meryl Streep (One True Thing) concurrentie van de Australische Cate Blanchett (Elizabeth), de Braziliaanse Fernanda Montenegro (Central do Brasil), de Engelse Emily Watson (als celliste Jacqueline du Pré in Hilary and Jackie) en de Amerikaanse Gwyneth Paltrow (Shakespeare in Love). Bij de genomineerden in de bijrollen ontbreekt Joseph Fienne's (titelrol in Shakespeare in Love, minnaar van Elizabeth), maar duiken wel veel eerdere winnaars op: Brenda Blethyn (Little Voice), Robert Duvall (A Civil Action), Billy Bob Thornton (A Simple Plan), Geoffrey Rush (Shakespeare in Love) en Kathy Bates (Primary Colors).

Na de bekroning van Karakter in 1998 is dit jaar in geen enkele categorie een Nederlander genomineerd, ook niet in de afdelingen animatie, documentaire of art direction.

De Oscars zullen worden uitgereikt op 21 maart; de Academy maakte al eerder bekend dat speciale prijzen worden toegekend aan de regisseurs Elia Kazan en Norman Jewison.