Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Interview met het Nederlandse echtpaar Koolstra dat een paar weken in Jemen in gijzeling werd gehouden. Ook een gesprek met de sjeik van de Bakil stam die de twee zeventien dagen vasthield. Verder een reportage over de oorlog in Sierra Leone. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Onder meer aandacht voor de Leidse metselaar Marinus van der Lubbe die in 1933 de Rijksdag in Berlijn in brand stak. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Voor het grootste deel gewijd aan de verhoren van de parlementaire enquêttecommissie met betrekking tot de Bijlmerramp. Ned.3, 22.31-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Veldpost Europa. Deze aflevering gaat geheel over Manchester waar de 53-jarige Danny en de 22-jarige Sonia er na zes maanden achter kwamen dat ze een baby verwachtten. Danny wacht wellicht een veroordeling voor dealen zodat hij de geboorte van zijn kind niet mee kan maken. Tevens een portret van een particulier opvangtehuis voor alcoholisten. Ned.3, 19.56-20.56u.

Dossier weerwerk. Over Ineke Hendrickx die sinds 1991 lijdt aan de ziekte ME (chronisch vermoeidheidssyndroom) en vecht voor de erkenning van haar ziekte en behoud van haar WAO-uitkering. Ned.3, 21.03-21.28u.

Kaap de Goede Hoop. Aandacht voor bevallingen in Rusland op z'n Hollands, gehandicapte vrouwen die laten zien dat ze meer zijn dan hun handicap alleen en vrouwelijke sumoworstelaars. Ned.3, 21.28-21.53u.

Het derde oog: De andere sekse. Het menselijk leven is ingedeeld in een aantal duidelijk te onderscheiden fasen. Etholoog Desmond Morris gaat de overgangen tussen de levensstadia na die vaak worden gemarkeerd door rituelen en handelingen. Afl.: Overgangsriten. Belg.2, 22.45-23.40u.

Blood on the carpet. Serie over recente veldslagen in de zakenwereld. Vanavond over twee bloemisten die het tegen het bestuur van Interflora opnamen als gevolg van een besluit waar ze het niet mee eens waren. Afl.: Guns 'n' posies. BBC2, 22.50-24.00u.

Russia's last tsar. Een beeld van het vervlogen Russische keizerrijk. NGC, 23.00-24.00u.

Inside story. Een blik op hedendaagse relaties, waaronder twee gevallen van ontrouw en een verbazingwekende verandering van seksualiteit. Afl.: Heartbreak. BBC1, 23.15-0.05u.

Black and white. Eerste van een drie-delige documentaire waarin twee reporters, een blanke en een zwarte, met een verborgen camera `gelijke behandeling' belichten. BBC2, 0.05-0.40u.

PRAATPROGRAMMA

Massiv. Discussie met onder anderen ex-tennisbondscoach Stan Franker en Bijlmerbuurtwerker Henno Eggenkamp over de vraag op welke manier criminele en half-criminele jongeren in de Bijlmer het best op het rechte pad gebracht kunnen worden. Vanuit de huiskamer van Guilly Koster in de Bijlmer. Ned.1, 22.55-23.26u.

Tussen hemel en aarde. Gesprek met sopraan Charlotte Margiono over de waarde van applaus, haar geloof in reïncarnatie en of god een tenor of bas is. Haar zus doet ook nog even mee aan het gesprek. Ned.1, 23.26-0.01u.

SPORT

Voetbal. Oefeninterland tussen Portugal en Nederland in het stadion Parc des Princes in Parijs als voorbereiding op de Europese kampioenschappen in 2000. Nabeschouwing door Frits Barend en Henk van Dorp. Veronica, 20.25-22.35u.

KUNST

C land. Vanavond gaat in Amsterdam De Toverfluit in première, een klassiek ballet op muziek van Mozart en in een choreografie van Toer van Schaijk. Een gekostumeerd sprookje, geheel volgens de wetten van de klassieke dans. Is het nog steeds de droom van elke balletleerling ooit in zo'n productie prima donna te zijn en wil het publiek slechts romantisch worden onderhouden? In deze uitzending ook een gesprek met Wayne Eagling, de artistiek leider van het Nationaal Ballet. Ned.3, 20.35-21.03u.

Zeeman met boeken. Besprekingen van de boektitels Infinite Riches (Ben Okri), Hondenhart (Breyten Breytenbach), Simpele story's (Ingo Schulze) en I married a communist (Philip Roth) onder leiding van Michaël Zeeman. Ned.3, 23.18-0.10u.

Nachtstudio. Discussie over de Duitse schrijver en dichter Goethe. Afl.: Universalgenie Goethe. Duitsl.2, 0.15-1.15u.

FILM

Ambition (Scott Goldstein, 1991, VS). Door hoofdrolspeler Lou Diamond Philips geschreven, povere thriller. Schrijver hoopt inspiratie te putten uit levensverhaal van bestaande seriemoordenaar. RTL5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

The Butcher's Wife (Terry Hughes, 1991, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

The Madness of King George (Nicholas Hytner, 1994, Engeland). Toneelstuk van Alan Bennett werd, met de vaart van de waanzin, ongeforceerd en levendig verfilmd. Nigel Hawthorne excelleert als de door een, met symptomen van verstandsverbijstering gepaard gaande stofwisselingsziekte getroffen Engelse koning in een persoonlijke tragedie van een ruimhartig, verstandig man die van zijn gezin gescheiden wordt. Belg.2, 20.55-22.45u.

Harry Black (Gugo Fregonese, 1958, Engeland). In Indiase jungle gedraaid avontuur waarin tijgerjager Stewart Granger valt voor de vrouw van zijn vriend. Duitsl.2, 1.15-3.00u., nagesynchroniseerd.

Damenwahl (E.W. Emo, 1953, West-Duitsland). Duitse situatiekomedie rond onverwachte hereniging van gezin van kroegbazin Grethe Weiser. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.35u., zwart-wit.

The Big Noise (Malcolm St. Clair, 1944, VS). Stan Laurel en Oliver Hardy als incompetente detectives in wat bekend staat als een van hun slechtste speelfilms. Morgen, SBS6, 13.25-14.40u., onderbroken door reclame.