Schröder zoekt compromis over dubbel paspoort

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) wil een compromis met de CDU sluiten over de invoering van een dubbel paspoort voor buitenlanders. Schröder trekt daarmee consequenties uit de verkiezingsnederlaag van de rood-groene regering in Hessen, afgelopen zondag. De SPD verloor in Hessen 31 procent van de stemmen vergeleken met de Bondsdagverkiezingen van september. Door de overwinning van de CDU in Hessen is de SPD in de Bondsraad (Eerste Kamer) in Bonn haar absolute meerderheid kwijt en moet de coalitie van Schröder bij belangrijke projecten compromissen met de CDU zoeken. Schröder meent dat een voorstel van de liberale FDP bij het staatsburgerschap de weg opent naar een compromis. De FDP wil de dubbele nationaliteit toestaan voor kinderen van buitenlanders die al langer in Duitsland wonen. Met hun 23ste moeten ze beslissen over hun nationaliteit.