Roda JC na zege derde in eredivisie

Roda JC heeft zich gisteren na een 5-2 overwinning op NEC naast Ajax op de derde plaats van de eredivisie genesteld. De ploeg uit Kerkrade koesterde na ruim een kwartier een 3-0 voorsprong. NEC kwam nog voor rust op 3-2, maar boog uiteindelijk voor treffers van spits Van Houdt en Nygaard.

Het leek voor Roda aanvankelijk een makkelijk avondje te worden. De Limburgers staken voor de winterstop goed in hun vel. Van de laatste twaalf wedstrijden werden er maar liefst acht gewonnen. NEC had daarentegen op 2 december tegen Sparta voor het laatst gewonnen en kon niet beschikken over de geblesseerde Verhoeven, Pothuizen, Renfurm, Cruden, Michalevitsj en de geschorste Schultz. Roda begon fel en mocht al na twee minuten de openingstreffer van Van der Heyden bejubelen. NEC was nog niet van de teleurstelling bekomen of Roorda was voor de tweede keer geklopt. Van Houdt troefde in de derde minuut bewaker Maes af: 2-0.

Toen Luypers in de zeventiende minuut voor 3-0 tekende, leek heel Kerkrade en omstreken klaar voor het carnaval. Bij Roda was Nygaard opnieuw de grote man. De Deen is een belangrijke schakel in het succes van de Limburgers. Hij begon de competitie als spits maar werd door trainer Vergoossen, die Nygaard van MVV meenam, na vijf nederlagen in de eerste zes wedstrijden naar het middenveld gehaald. Sindsdien dromen ze in Kerkrade en omstreken weer over Europees voetbal.

Nadat Nygaard en Peeters verzuimden de score uit te breiden, kwam NEC terug in de wedstrijd. Vrede bracht De Gier ten val en Janssen schoot in de 23ste minuut de vrije trap in de bovenhoek. Tien minuten later was doelman Delwarte, de vervanger voor de zieke Kalac, opnieuw kansloos toen Sainoski een vrije trap knap inschoot: 3-2.

Na de hervatting verzuimde Roda te blijven voetballen. Nygaard trof na 64 minuten de paal en De Gier van NEC was dichtbij een doelpunt. Voordat de Nijmegenaren aan een slotoffensief konden denken, had Van Houdt de wedstrijd met zijn tweede doelpunt van de avond beslist. De Belg profiteerde tien minuten voor tijd van een blunder van doelman Roorda. Nygaard tekende even later voor de 5-2 eindstand. (ANP)