Proces tegen Bouterse geen mediaspektakel

Een ingetogen, normaal proces en zeker geen Hakkelaar-achtige toestanden. Dat voornemen hebben de Haagse rechters die het proces tegen drugsverdachte Desi Bouterse en drie medeverdachten gaan behandelen. Bijna vijf jaar na het openen van het gerechtelijk vooronderzoek is gisteren de dagvaarding de deur uitgegaan naar de Surinaamse Adviseur van Staat Bouterse. Het drugsproces begint, zoals deze krant vorige maand al bekendmaakte, op 22 maart.

De president van de strafkamer, B.C. Punt, wil volgens collega's vooral voorkomen dat de strafzaak-Bouterse een mediaspektakel wordt zoals gebeurde bij de grote hasjprocessen bij de Amsterdamse rechtbank. Tv-camera's krijgen maar beperkt toegang tot de rechtszaal. Alleen het binnentreden van de rechters, requisitoir en pleidooien en rechterlijke oordelen mogen worden gefilmd. Het publiek zit in een aparte rechtszaal waar het proces via een gesloten tv-circuit is te volgen. Bouterse is gedagvaard voor vijf drugstransporten en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Om ,,tactische redenen'', aldus een bij het onderzoek betrokken bron, heeft justitie besloten Bouterse niet te vervolgen voor het ontvangen van smeergeld van Nederlandse bedrijven. Uit politieonderzoek was gebleken dat Bouterse ruim 100.000 gulden `commissiegelden' had ontvangen van twee Nederlandse levensmiddelenleveranciers. Justitie is bang dat de verdediging eindeloos getuigen in deze zaak zou oproepen, wat vertragend zou werken. De drugsverdenkingen zijn voldoende om de vermoedelijke straf van 16 jaar te eisen.