Noorse dubbelslag van Aamodt en Kjus op combinatie in Vail

Kjetil Aamodt en Lasse Kjus zijn dikke vrienden, maar gisteren bij het WK skiën in het Amerikaanse Vail waren de Noren op de combinatie elkaars grootste concurrenten. Aamodt prolongeerde zijn wereldtitel in 2.43,09. Het was zijn vierde wereldtitel, waarmee hij de Zwitser Pirmin Zurbriggen evenaarde, en zijn dertiende WK-medaille, een evenaring van het waarmee hij het record van Marc Girardelli evenaarde. Kjus won zilver, het brons ging naar de Zwitser Paul Accola.

Tien jaar sliepen Kjetil Aamodt en Lasse Kjus op één kamer. Aan het begin van dit skiseizoen besloten ze uit elkaar te gaan. ,,Het ging vervelen'', lachte Aamodt, ,,om bij het wakker worden altijd dat gezicht van Kjus te zien.'' De werkelijke reden van de scheiding was dat Kjus last heeft van bronchitis-aanvallen en een luchtzuivere kamer wenste.

Die wens werd ingewilligd door de nieuwe conditie- en mentale trainer Kjetil Vigre. Hij wakkerde de ambities van de twee veteranen aan door veel variatie in de training. Vigre schreef zijn pupillen zeskampen voor, liet ze golfen, discuswerpen, basketballen, boogschieten, met als doel de verveling te doorbreken en de motivatie te verhogen. Aamodt en Kjus hadden er baat bij. De 27-jarige Aamodt uit Oslo en 28-jarige Kjus uit Siggerud verschenen relaxed aan de start. Vóór het WK hadden ze golf gespeeld in Arizona.

Aamodt was olympisch kampioen in '92 op de Super G, veroverde olympisch zilver in '94 op de combinatie en afdaling, werd wereldkampioen in 1993 op de slalom en reuzenslalom en in '97 op de combinatie. Hij won het tweedegoud voor Noorwegen binnen na het met Maier gedeelde goud van Kjus op de Super G. Kjus werd op de afdaling derde en greep op de combinatie zijn eerste zilver. (Reuters/ANP)