Landelijke staking dreigt in Duitse metaalsector

In Duitsland dreigen landelijke stakingen nu de CAO-onderhandelingen voor de 3,5 miljoen werknemers in de metaalindustrie muurvast zitten. Werkgevers waarschuwen dat stakingen de onderhandelingen over een `Alliantie voor Werk', die eind februari in Bonn worden hervat, in gevaar brengen. ,,Het zal met 99 procent zekerheid tot stakingen komen'', zei een zegsman van de grootste vakbond IG Metall gisteravond. De voor vandaag geplande gesprekken voor CAO's in Beieren, Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen, Hessen, Rijnland-Palts en Saarland zijn afgezegd.

,,Wij zien geen mogelijkheiden meer tot een oplossing'', reageerde de onderhandelaar van de werkgevers Fritsche.

IG Metall eist een loonsverhoging van 6,5 procent. De werkgevers boden aanvankelijk 2 procent plus 0,5 procent, die afhankelijk is van de winstontwikkeling in de ondernemingen. Onder druk van waarschuwingsstakingen, die sinds begin februari in heel Duitsland worden gehouden, verhoogden de werkgevers hun bod vorige week tot 2,3 procent, plus 0,5 procent. Maar de vakbonden, die na twee jaren loonmatiging het `einde van bescheidenheid' hebben afgekondigd, noemden de verhoging ,,een lachtertje''.

Volgens werkgeversvoorzitter Dieter Hundt is een loonstijging van 2,8 procent ,,het uiterst denkbare in de brance''. Als het tot een algehele staking komt of tot hogere loonstijgingen, dreigt alleen ,,meer werkloosheid'', aldus Hundt. Gisteren werd bekend dat de werkloosheid in januari met 200.000 is gestegen ten opzichte van december vorig jaar tot 4,45 miljoen. Extra werklozen kan de rood-groene regering van kanselier Gerhard Schröder helemaal niet gebruiken. Schröder (SPD) heeft van bestrijding van de werkloosheid zijn belangrijkste doel gemaakt. Met onderhandelingen voor een `Alliantie voor Werk' hoopt de kanselier garanties van de werkgevers te krijgen voor behoud van banen in ruil voor loonmatiging. Ook tal van andere sociale en economische hervormingen worden besproken in de onderhandelingen tussen regering, bonden en werkgevers, die weer op 25 februari in Bonn worden hervat.

Werkgeversvoorzitter Stihl van het midden- en kleinbedrijf dreigde eerder deze week niet aan de onderhandelingen in Bonn te zullen deelnemen, als IG Metall besluit tot landelijke stakingen. Als er voor morgen geen doorbraak wordt bereikt, wil IG Metall tot stemming overgaan onder haar leden. Gezien de voorbereiding zal op zijn vroegst eind februari, begin maart in heel Duitsland worden gestaakt.

    • Michèle de Waard