Kostschool in Parijs

De boeken van de Amerikaanse schrijver Ludwig Bemelmans over Madeline zijn in Nederland niet zo bekend, en dat is jammer, want de film die er nu naar gemaakt is, doet vermoeden dat ze erg leuk zijn, zeker als je negen bent, en meisje. Madeline is een meisje van negen dat met elf andere meisjes op een kostschool zit in Parijs en dat helemaal niet erg vindt. Want als je blindedarm eruit gehaald wordt, krijg je een indrukwekkend litteken, en als je van een Parijse brug valt, word je gered door een lieve hond.

Van de twaalf meisjes is Madeline de enige die op de school zit omdat ze geen ouders meer heeft en van de twaalf meisjes is zij de avontuurlijkste. Als een gemene vadertje langbeen dan ook besluit dat de school dicht moet, is zij het die hem via allerlei slimme machinaties toch weet open te houden. Madeline is een ouderwets hartelijke film, die dan ook in de jaren vijftig is gesitueerd, met een bijdehante heldin, die weet dat als je maar hoopt niet alles goed komt. Maar veel wel.

Madeline werd door de Amerikaanse Daisy von Scherler Mayer, die eerder Party Girl maakte, op locatie in Parijs gefilmd, maar het lijkt wel of we in de studio zijn waar ook An American in Paris werd opgenomen.

Lustig marcheren de meisjes langs talloze Parijse monumenten, al dan niet met een stokbrood onder de arm. Frances McDormand (de detective uit Fargo) speelt hun lieve leidster Miss Clavel en het voelt goed om onder haar leiding op de kermis naar de idioten Popopov te gaan kijken.

Madeline. Regie: Daisy von Scherler Mayer. Met: Hatty Jones, Frances McDormand, Nigel Hawthorne, Stephane Audran. In: zes theaters.

    • Bianca Stigter