Kletsen over schotels

Onder bezitters van verschillende decoders kan het tot vinnige debatten komen op de nieuwsgroep nl.media.satelliet. Waarom is er nog steeds geen verwisselbare conditional acces module (cam) van Irdeto voor de Nokia Mediamaster 9600, vraagt een getergde satellietkijker zich af. Om vervolgens door anderen voor dommerdje te worden uitgemaakt: als je regelmatig van cam wilt wisselen (om te kijken naar gecodeerde stations met verschillende systemen), kun je beter een machine nemen die meerdere cams tegelijk kan laten werken.

Wat vooral opvalt in deze Internet-nieuwsgroep zijn de enorme verschillen in technische kennis van de deelnemers. Aan de ene kant heb je de echte techneuten. Die zijn niet tevreden met de software die door de fabrikanten in digitale satelliet-ontvangers is geladen. Die software is over het algemeen voorgeschreven door de aanbieders van abonnee-televisie, en doet geen recht aan de mogelijkheden van de hardware der fabrikanten.

In het bijzonder geldt dat voor de Finse Mediamasters, algemeen erkend als de beste machine, waarvoor enthousiastelingen nu eigen software hebben geschreven, die gratis op het Internet valt op te halen: Dr. Overflow (www.dvb-soft.com). Met dat programma in je digitale ontvanger ontgaat je geen enkele datastroom meer, al blijft ontcijferen een andere zaak. Voordat alle lezers met een Nokia nu meteen Dr.Overflow via de seriële poort in hun ontvanger laden, dient hier met nadruk te worden opgemerkt dat het programma alleen leuk is voor hobbyisten: er komt nauwelijks een genietbaar radio- of televisieprogramma méér je kamer mee binnen. En bovendien vervalt met Dr.Overflow (of andere niet door de fabriek geautoriseerde software) de garantie op de ontvanger.

Aan de andere kant treffen we in de nieuwsgroep de sympathieke onbenul aan, die zojuist voor 249 gulden een analoge ontvangstset heeft gekocht in de verwachting met wat kunstgrepen gratis naar Canal+ of andere betaalzenders te kijken. Die vraagt in de nieuwsgroep dan om instructies.

Nu gebeurt er heel veel prachtigs op het gebied van illegale decodering, maar zo eenvoudig is het niet. Over het algemeen geldt, dat het experimenteren met codes en software, vanaf het Internet te laden in ontvanger of op een illegale smartcard, zoveel technische kennis, tijd, en ook investering vergt, dat je beter een legaal abonnement kunt nemen.

De tips die de naïeve discussiedeelnemer ontvangt, munten niet uit door duidelijkheid. De meer technisch geavanceerden zijn zich er van bewust dat de aanbieders van abonnee-tv dit soort nieuwsgroepen ook lezen, en al te duidelijke instructies juridische gevolgen kan krijgen.

Er is trouwens een nieuwe Europese richtlijn, waarin de verbreiding van niet-geautoriseerde decoderings-software voor het eerst regelrecht tot strafbaar feit wordt verklaard. Dat is een begrijpelijke stap — als is het te hopen dat hij wordt gevolgd door een richtlijn die de mogelijkheid opent zich legaal te abonneren op abonnee-televisie uit een ander land van de Europese Unie.

Overigens waart er in de discussiegroepen over satelliet-televisie een gerucht rond dat veel Nederlandse bezitters van digitale satelliet-ontvangers zorgen moet baren: het Irdeto-coderingssysteem zou zo lek zijn als een mandje en software die alle in deze taal gecodeerde stations moeiteloos zicht- en hoorbaar zou maken is onderweg. Nu zijn de meeste ontvangers in Nederland voorzien van dat Irdeto, omdat de Nederlandse zenders erin gecodeerd zijn. Irdeto is door Canal+, dat het Nederlandse satelliet-platform beheert, onlangs verruild voor een ander systeem, maar beloofd is dat Irdeto daarnaast nog enkele jaren zal worden ondersteund. Als Irdeto echter is gekraakt, zijn de dagen van deze coderingsmethode geteld. Dan staat menige Nederlandse schotelkijker voor een vervangingsinvestering.

    • Raymond van den Boogaard