Jeruzalem vreest sfeer in Nederland

Israël maakt zich zeer ernstige zorgen over de anti-Israëlische stemming die zich in Nederland ontwikkelt tijdens het onderzoek naar de Bijlmerramp. El-Al-vertegenwoordigers spraken vanmorgen over `een antisemitische sfeer in Nederland'.

Zij zeiden dit in de Economische Commissie van de Knesseth, het Israëlische parlement. Yoel Feldsho, de directeur van El Al, zei dat de Israëlische luchtvaartmaatschappij `in die sfeer niet op Schiphol kan opereren'. Volgens hem overweegt El-Al een deel van zijn activiteiten van Schiphol naar andere luchthavens te verplaatsen. Tijdens de zitting werd gezegd dat Israëlische chartervliegtuigen als gevolg van de ontstane anti-Israëlische stemming in Nederland niet meer op Schiphol mogen landen. Volgens Schiphol is dit onjuist en mogen charters alleen niet landen als ze geen `slot' hebben aangevraagd.

El Al-vertegenwoordigers verklaarden vanmorgen alle informatie over de lading van de op de Bijlmer neergestorte Boeing aan de Nederlandse autoriteiten te hebben overgedragen. Yosef Chiechanover, voorzitter van de raad van bestuur van El Al, zei dat ,,we ook de informatie van de voor het Israëlische ministerie van defensie bestemde lading aan Nederland hebben overgedragen''. Uit de verklaring van El Al voor de Israëlische parlementaire commissie bleek dat de luchtvaartmaatschappij geen gegevens heeft over twintig ton onbekende lading in het neergestorte vliegtuig. De Israëlische luchtvaartmaatschappij is er niet in geslaagd deze gegevens bij de Amerikaanse afzenders te achterhalen. Volgens El-Al kan het niet om een gevaarlijke lading gaan.

De Israëlische minister van transport, Shaul Yehalom, legde er voor de commissie de nadruk op dat Israël met Nederland volledig open kaart speelt met informatie over de Bijlmerramp. Amnon Rubinstein, de voorzitter van de Economische Commissie, stelde de verwikkelingen rond de Bijlmerramp aan de orde wegens de gevolgen daarvan voor de Nederlands-Israëlische betrekkingen.

Rubinstein vroeg de vertegenwoordigers van El Al niet gevoelig te zijn voor uitingen van antisemitisme. Hij wees erop dat er in Europa grote gevoeligheid bestaat over `gevaarlijke stoffen' in het algemeen. Een vertegenwoordiger van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken zei dat de Israëlische ambassade in Den Haag ,,onder heel moeilijke omstandigheden in de voorste linie vecht. ,,Op de rug van Israël wordt de Nederlandse politieke strijd (rond de Bijlmerramp) uitgevochten.''

    • Salomon Bouman