`Internet veel misbruikt voor racisme'

Racistische, antisemitische en extreem-rechtse groeperingen maken op grote schaal gebruik van internet voor het naar buiten brengen van hun denkbeelden. De mogelijkheden om hier tegen op te treden zijn beperkt. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek dat de Universiteit Leiden in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft uitgevoerd.

Het onderzoek maakt deel uit van een jaarlijkse reportage van de Monitor racisme en extreem-rechts, die de Leidse onderzoekers ieder jaar uitvoeren. Dit jaar is gepoogd de interactie tussen media en extreem-rechtse groeperingen in kaart te brengen.

Extreem-rechtse partijen maken gretig gebruik van de mogelijkheden die het nieuwe medium internet daarbij biedt, constateert onderzoeker Jaap van Donselaar: ,,Het is voor extreem-rechtse en racistische groeperingen moeilijk om door te dringen tot traditionele media als kranten, radio en tv. Internet is voor hen daarom een geschenk uit de hemel.''

Hoe goed de zogenaamde hate-sites worden bezocht, kan Donselaar niet aangeven. ,,Sommige neo-nazinetwerken geven aan dat ze worden bezocht door vele honderdduizenden mensen per jaar. De vraag is alleen met welke motieven dat gebeurt. Ik als onderzoeker tel ook mee. Bovendien heb ik me laten vertellen dat er met dit soort cijfers gemakkelijk valt te manipuleren.''

Van Donselaar verdeelt het gebruik van internet door extreem-rechtse groeperingen in drie categorieën. ,,Allereerst zijn er de sites waarop `gewoon' proganda wordt gemaakt door partijen, of revisionistische groeperingen, die de holocaust ontkennen. Verder is er een vrij groot assortiment aan internetlocaties waar handel wordt gedreven in bijvoorbeeld hakenkruisvlaggen of nazi-emblemen. Tenslotte zijn er sites van terroristische groeperingen, die uitleggen hoe je zelf een bom kunt fabriceren.''

Het aanpakken van extreem-rechtse uitingen op internet door middel van wetgeving stuit door het internationale karakter van het net op problemen, vertelt Van Donselaar. Maar ook extreem-rechtse uitingen die nationaal zijn aan te pakken worden momenteel niet vervolgd. ,,Het openbaar ministerie heeft duidelijk nog enige problemen met een nieuw verschijnsel als internet.'' Het wetsvoortsel computercriminaliteit II, dat hij de Raad van State ligt, zal de mogelijkheden om op te treden verruimen.